Conceptul de "lumea a treia" este depăşit

Preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, consideră depăşit conceptul de "lumea a treia", apreciind că ţările bogate nu-şi mai pot impune voinţa asupra celor emergente, care în prezent sunt motoare importante ale dezvoltării.

55 afișări
Imaginea articolului Conceptul de "lumea a treia" este depăşit

Conceptul de "lumea a treia" este depăşit, afirmă preşedintele Băncii Mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Progresul economic din statele în curs de dezvoltare are implicaţii profunde pentru cooperarea globală şi funcţionarea instituţiilor de genul BM, a afirmat Zoellick, avertizând, totodată, asupra pericolului adoptării unor politici egoiste.

"Plăcile tectonice economice şi politice se mişcă. Noi ne putem mişca în acelaşi timp cu ele, sau putem continua să vedem o lume nouă prin prisma celei vechi", a spus el.

Membrii BM şi Fondului Monetar Internaţional se vor întâlni săptămâna viitoare la Washington, unde s-ar putea aproba prima creştere a capitalului băncii din ultimii 20 de ani şi stabili ca statele emergente contribuabile să aibă un rol mai mare în administrarea instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici