Concurenţa cere Guvernului extinderea perioadei de finalizare a raportului privind carburanţii

Conducerea Consiliului Concurenţei a solicitat Guvernului prelungirea termenului în care trebuie să finalizeze verificările privind creşterile preţului carburanţilor, perioadă în care va compara datele cu cele ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

28 afișări
Imaginea articolului Concurenţa cere Guvernului extinderea perioadei de finalizare a raportului privind carburanţii

Concurenţa cere Guvernului extinderea perioadei de finalizare a raportului privind carburanţii (Imagine: Shutterstock)

"S-a cerut o extindere a perioadei, timp în care Consiliul Concurenţei caută elemente noi prin integrarea datelor cu cele pe care le are ANAF", au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX surse din Consiliu.

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurenţei privind creşterile de preţ la carburanţi, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului în maximum două săptămâni, respectiv până la 9 martie.

În luna ianuarie, ANAF a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, prezentat în premieră de MEDIAFAX, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

OMV Petrom (SNP) a majorat marţi preţul benzinei şi al motorinei cu nouă bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungând la 5,96 de lei pe litru.

Compania a arătat, într-un comunicat, că majorarea preţurilor carburanţilor este determinată de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere şi că Petrom încearcă să menţină preţurile la unele dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeană.

Companiile petroliere din România explică de cele mai multe ori creşterile preţurilor carburanţilor prin evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi a competiţiei de pe piaţa internă. Pe de altă parte, toate celelalte companii care distribuie carburanţi îşi orientează cotaţiile la pompă după cele ale OMV Petrom.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

De la începutul anului companiile petroliere au scumpit carburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%.

Principalele companii care distribuie carburanţi sunt OMV Petrom (controlată de OMV), Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil România (subsidiată a grupului rus Lukoil) şi MOL (Ungaria).

Piaţa distribuţiei de carburanţi din România este analizată de Consiliul Concurenţei încă din 2005, dar deocamdată autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici