Video CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Andreea Paul: Nu văd altă cale de creştere a rolului IMM în economie decât un număr mai mare de firme

Creşterea numărului firmelor mici şi mijlocii este principala cale prin care sectorul să aibă un rol mai important în economie, ulterior fiind necesare un cadru legislativ simplu, predictibil şi transparent şi programe guvernamentale, a declarat, vineri, Andreea Paul, ambasador al IMM-urilor.

428 afișări

"Sectorul IMM contribuie cu 54% la cifra de afaceri generată de mediul privat, 28% din export, 66% din locurile de muncă, precum şi 50% din valoarea adăugată creată. Nu văd altă cale prin care aceste procente să crească decât prin majorarea bazei antreprenoriale; în România sunt 24 firme la 1.000 de locuitori, iar în UE media este 42 firme la 1.000 de locuitori. Nu este uşor să începi un business în România, suntem o economie tânără, este nevoie de educaţie antreprenorială, de respectul societăţii faţă de antreprenorii corecţi şi responsabili", a spus Paul la conferinţa Mediafax Talks about SMEs.

Ulterior, Paul - consilier al premierului Mihai Răzvan Ungureanu - vede necesar un cadru legislativ simplu, predictibil şi transparent, la care se adaugă programele se susţinere din partea Guvernului.

Antreprenorii prezenţi la conferinţă au reclamat dificultăţile cu care se confruntă în relaţia cu instituţiile statului, în special cu Ministerul Finanţelor Publice.

"Antreprenorii au nevoie în primul rând de respect din partea autorităţilor. În momenul în care faci o tranzacţie eşti considerat infractor. Situaţia este mult mai gravă în ultimele două luni, de când s-a impus din partea Guvernului un anumit grad de colectare la buget. Cele mai mari probleme sunt din cauza colectării TVA la facturare, iar cei mai afectaţi sunt cei care declară TVA. Colectarea slabă este din cauza nedeclarării TVA de toată lumea. Majoritatea partenerilor mei mă întreabă dacă vreau factură când facem anumite tranzacţii", a declarat un antreprenor.

Un altul întreprinzător, din domeniul consultanţei pentru bănci, apreciază că majoritatea băncilor s-au trezit după de 20 de ani cu o grămadă de firme falimentare cu care nu ştiu ce să facă.

"75% din firme falimentare sunt falimentate de stat, prin Ministrul Finanţelor, pentru că blocheză conturile pentru prima depăşire a termenelor de plată, în condiţiile în care firmele aşteaptă cu lunile recuperarea TVA. Antreprenoriatul este un fel de sport extrem. Dacă mergi la administraţiile financiare, funcţionarii habar n-au despre ce este vorba, te umilesc să stai la cozi, îţi cer azi o hârtie, mâine alta", a spus el.

În replică, Andreea Paul a spus că niciodată statul nu falimentează o firmă, ci piaţa o face, amintind totodată că sporul de natalitate a firmelor a fost pozitiv în ultimii ani, cu o singura excepţie, în 2010. Mai mult, în 2011 s-au înfiinţat de două ori mai multe firme decât s-au desfiinţat. Ea a adăugat că nu se justifică atitudinea antreprenorului faţă de funcţionarii de la Finanţe.

În acelaşi timp, Paul a spus că în luna mai va organiza o dezbatere cu privire la încasarea TVA, în urma căreia să fie stabilită cea mai bună modalitatea de plată a TVA de către firme, subliniind că este de acord cu problema legată de colectarea TVA la facturare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici