CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Fuia: Cercetarea agricolă trebuie restructurată din temelii

Cercetarea agricolă nu răspunde nevoilor fermierilor şi trebuie restructurată din temelii, astfel încât să sprijine agricultura şi să poată atrage fonduri europene, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

192 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Fuia: Cercetarea agricolă trebuie restructurată din temelii

Stelian Fuia (Imagine: Razvan Chirita/Medifax Foto)

El a spus că România va beneficia, din 2014, de foarte mulţi bani pentru cercetare.

"Dar la ora actuală cercetarea agricolă merge într-o direcţie şi producătorii agricoli în altă direcţie. Cercetarea agricolă trebuie să fie conectată la cerinţa socială, la ceea ce fermierul are nevoie, altfel nu o să putem să dezvoltăm agricultura", a spus Fuia.

El a afirmat că în prezent România cumpără material genetic de la companii vest-europene.

"Cercetarea trebuie restructurată din temelii, pusă pe alte baze, şi trebuie să fie pregătită în 2014 să poată absorbi banii care vor fi disponibili, altfel îi vom pierde sau nu îi vom obţine, dacă nu vom demonstra că avem un sector de cercetare care să facă cercetare pentru fermier", a mai spus ministrul.

Necesitatea reformării cercetării agricole a fost subliniată, la nivel oficial, şi anii trecuţi, fără a fi luate însă măsuri concrete în acest sens.

În aprilie 2010 comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, arăta că cercetarea agricolă din România are nevoie de fonduri de la bugetul de stat şi nu se mai poate baza doar pe valorificarea terenurilor, iar ministrul Agriculturii de la acea dată, Mihail Dumitru, spunea că cercetorii din agricultură trebuie încurajaţi să absoarbă fonduri europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici