CONFERINŢA MEDIAFAX: Produsele de economisire-creditare pot fi accesate de 10% din populaţie, pe termen mediu

Piaţa produselor de economisire-creditare are un potenţial de creştere de până la 10% în ceea ce priveşte gradul de penetrare pe termen mediu, de la 2,1% la finele anului trecut, a declarat Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, la conferinţa Mediafax talks about Construction.

180 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Produsele de economisire-creditare pot fi accesate de 10% din populaţie, pe termen mediu

Aurelia Cionga (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Din studiile noastre reiese că putem ajunge la 2,1 milioane de persoane care să adere la acest sistem, respectiv la un grad de penetrare de 10%. În 2010 erau încheiate 1,2 milioane de contracte, în creştere cu 19% faţă de 2009, iar în 2011 acestea au crescut cu 22%, la 1,4 milioane de contracte. Interesul pentru economisire-creditare este ridicat mai ales în rândul populaţiei cu nevoi locative mai puţin urgentă", a spus Cionga.

În prezent, doar 2,1% din populaţia României a apelat la un astfel de produs pentru achiziţia de locuinţe. Spre comparaţie, în Germania procentajul este de 36,7%, în Ungaria de 13%, în Cehia de 14,3%, iar în Slovacia de 17,5%.

Cionga a menţionat ca până în prezent 43.000 de persoane au beneficiat de întreg ciclul presupus de produsele de economisire-creditare. Astfel, valoarea economiilor realizate de către aceştia este de 313 milioane lei, prima de la stat se ridică la 40 de milioane de lei, iar creditele acordate au totalizat 120 de milioane de lei.

Potrivit reprezentantului Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, în urma acestor contracte în economie au intrat 473 de milioane de lei.

Datele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe arată că cele mai multe contracte vizeaza achiziţia de locuinţe (46% din total), 38% modernizarea locuinţei existente şi 12% construcţia de locuinţe.

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, parte a grupului austriac Raiffeisen, asigură produse de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Sistemul este disponibil, în România, şi prin intermendiul BCR Banca pentru Locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici