CONFERINŢA MEDIAFAX - Secretar de stat: Ne dorim ca turiştii să simtă reducerea TVA şi hotelierii să scadă tarifele cu 10%

Autorităţile din turism vor ca scăderea TVA pentru pachetele de turism de la 24% la 9% să "se vadă"şi în buzunarele turiştilor şi hotelierii să reducă de anul viitor tarifele cu 10%.

111 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Secretar de stat: Ne dorim ca turiştii să simtă reducerea TVA şi hotelierii să scadă tarifele cu 10%

George Brezoi, secretar de stat în Departamentul pentru IMM şi Turism (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Ne aşteptăm, şi este asumat deja din primele declaraţii, ca mediul privat, hotelierii, să reducă preţurile la cazare, aşa cum au declarat, cu 10%. Pe lângă dezvoltarea acestui sector, pe lângă investiţii noi, interesul nostru este să se vadă în buzunarul turistului, în buzunarul consumatorului final această reducere", a declarat joi George Brezoi, secretar de stat în Departamentul pentru IMM şi Turism, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing and Economy.

TVA pentru toate pachetele turistice care includ minim cazare va fi redusă de la 24% la 9% de la începutul anului viitor, măsura incluzând nu doar mesele, ci şi toate tipurile de servicii din hotel.

Autorităţile se mai aşteaptă ca anul viitor să rămână în ţară 200.000 din cei 500.000 de români care merg în vacanţă la all inclusive în străinătate.

Mai mulţi hotelieri din Mamaia, unii dintre ei proprietari de structuri all inclusive, au declarat miercuri într-o conferinţă, după anunţarea reducerii TVA, că nu vor scădea tarifele anul viitor, însă vor include mai mlte servicii în pachetele turistice.

În schimb, cele mai mari lanţuri hoteliere prezente pe Litoral, Phoenicia şi Unita, dar şi complexul all inclusive Family Club Mercur-Minerva din Mamaia, au anunţat deja scăderi ale tarifelor de 10% pentru anul viitor.

În plus, unii hotelieri şi reprezentanţi ai patronatelor cred că reducerea TVA va face ca numărul hotelurilor all inclusive să crească puternic în următorii ani.

În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetele care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croisant mâncat de dimineaţă să fie taxat cu 9%, iar pentru acelaşi produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.

Anul trecut au fost cazate în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulţi dintre aceştia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) şi Franţa (118.649).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici