CONFERINŢA MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY: Energia României - strategii, privatizare, liberalizare

Strategiile în domeniul energetic, privatizarea companiilor, liberalizarea preţurilor la energie, precum şi efectele liberalizării asupra marilor consumatori industriali şi a populaţiei au fost subiecte de dezbatere joi, la cea de-a zecea conferinţă "Mediafax Talks about Energy".

393 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY: Energia României - strategii, privatizare, liberalizare

CONFERINŢA MEDIAFAX TALKS ABOUT ENERGY: Energia României - strategii, privatizare, liberalizare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Lectorii evenimentului au fost: Gabriel DUMITRAŞCU – Şeful Direcţiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie; Valentin MIRCEA – Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei; Răzvan NICOLESCU – Director Petrom; Niculae HAVRILEŢ – Preşedintele ANRE; Mihai ANIŢEI – Director General al Azomureş; Jens RASCHKE – Partener BearingPoint; Lucian ANGHEL – Preşedintele BVB şi CEO BCR Pensii; Carmen NEAGU – Membru al Consiliului de Supraveghere Transelectrica; Silvia VLĂSCEANU – Director General ACUE şi Corneliu CONDREA - Director în Ministerul Economiei.

Principalele teme care s-au discutat la conferinţă se referă la noua Strategie Energetică a României, Legea 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale, calendarul liberalizării preţurilor la energie şi gaze naturale pentru agenţii economici şi populaţie, precum şi efectele asupra consumatorilor industriali şi casnici, dar şi la programul de privatizare a companiilor din domeniu. Au fost prezentate studii de caz din alte state UE, cum e Germania, în ceea ce priveşte energia regenerabilă, alte teme de dezbatere la fel de importante vizând interconectarea şi investiţiile în reţele, activitatea Consiliului Concurenţei în domeniul energetic, precum şi alternativele la sursele convenţionale de energie (energia eoliană şi energia solară).

Dumitraşcu, Departamentul pentru Energie - Munca la stat este incomodă. Ameninţări cu DNA, Curtea de Conturi

Munca la stat nu este comodă, directorii riscând tot timpul sesizări la DNA şi Curtea de Conturi, iar în cazul multor societăţi de stat cei cu responsabilităţi în domeniul financiar au rămas la stadiul de "mai mic sau mai mare contabil", potrivit unui oficial al Departamentului pentru Energie.

Dumitraşcu, Departamentul pentru Energie - Investitorii români vor plasa 200-220 milioane de euro în acţiuni Romgaz

Investitorii români vor investi 200-220 milioane de euro în oferta pentru vânzarea pe bursă a 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş, derulată în noiembrie la BVB, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie.

Furnizorii de energie şi gaze naturale au facturi neîncasate de circa un miliard de euro

Furnizorii de gaze naturale au facturi neîncasate de 600 milioane euro, iar cei de electricitate de 400 milioane euro, astfel că unele companii din domeniu au intrat în insolvenţă, a declarat joi directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi în Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu.

Preşedintele ANRE - Am avut noroc cu scăderea cererii de energie în ce priveşte dereglementarea, preţul a coborât

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat, joi, că aplicarea calendarului de dereglementare a preţurilor electricităţii a fost uşurată de scăderea consumului şi a producţiei de energie, care au determinat diminuarea preţului.

Primele tranzacţii cu gaze naturale la BRM şi OPCOM ar putea fi derulate în septembrie

Primele tranzacţii cu gaze naturale la Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi la OPCOM, bursa de energie controlată de stat, prin Transelectrica, ar putea fi derulate până la sfârşitul lunii septembrie.

ANRE: Preţul gazelor va creşte la 1 octombrie cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme

Preţul gazelor va creşte la 1 octombrie cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme, mai puţin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI, întrucât România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cel de importate.

Anghel, BVB: Statul să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine

Statul trebuie să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine, afirmă preşedintele BVB Lucian anghel, care a dat ca exemplu cel mai mare producător de cupru din Polonia, a cărui capitalizare a crescut de 10 ori după ce participaţia statului a scăzut sub 50%.

Transelectrica: România ar putea fi "invadată" de energie de la vecini

Realizarea mai multor interconexiuni ale sistemului energetic naţional cu cele ale statelor vecine reprezintă o şansă pentru producătorii români de energie de a exporta mai mult, dar există şi riscul ca piaţa autohtonă să fie "invadată" de energie din aceste state.

Conferinţa a fost moderată de Cristian Dimitriu, director editorial Mediafax Group. Conferinţa Mediafax Talks about Energy a avut ca parteneri: Petrom BearingPoint şi Azomureş şi a fost sprijinită de Camera de Comerţ Româno-Germane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici