CONFERINŢA MEDIAFAX - Tribunalul a redus o amendă dată BRD de Consiliul Concurenţei, de la 4 milioane euro la 20.000 euro

Tribunalul Bucureşti a redus la 20.000 de euro o amendă de 4 milioane de euro cu care Consiliul Concurenţei sancţionase BRD pentru neacordarea dreptului la inspecţie în 2008, aplicând astfel legislaţia generală peste legislaţia Concurenţei, a declarat joi preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.

240 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Tribunalul a redus o amendă dată BRD de Consiliul Concurenţei, de la 4 milioane euro la 20.000 euro

CONFERINŢA MEDIAFAX - Tribunalul a redus o amendă dată BRD de Consiliul Concurenţei, de la 4 milioane euro la 20.000 euro (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Mai avem câte o decizie care nouă ni se pare ciudată, cum e cea de la Tribunalul Bucureşti de acum câteva săptămâni, în care completul a mers împotriva practicii instanţei respective. Nu văd cum BRD poate să fie speriată cu o amendă de 100.000 de lei, cum îşi poate imagina cineva că ai un efect de descurajare a încălcării de lege când o companie de talia BRD nu poate fi sancţionată decât cu 100.000 de lei. Este o decizie definitivă şi irevocabilă şi în curând trebuie s-o aplicăm", a afirmat Chiriţoiu, la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

El a precizat că amenda iniţială dată de Consiliul Concurenţei a fost de patru milioane de euro, aplicată pentru neacordarea dreptului la inspecţie în 2008.

Motivaţia pentru reducerea amenzii a fost aplicarea conform regimului general al contravenţiilor care limitează la 100.000 de lei, respectiv aplicarea unei legislaţii generale peste legislaţia specială a Concurenţei.

Chiriţoiu s-a arătat intrigat că în altă situaţie, în cazul Raiffeisen Bank, a putut fi aplicată o sancţiune de un milion de euro, în aceleaşi condiţii (reprezintă o bancă, a fost judecată cauza de aceeaşi instanţă, pe aceeaşi investigaţie).

"La Raiffeisen s-a putut un milion de euro, dar la BRD nu s-a putut decât 20.000 de euro", a spus Chiriţoiu.

În acest sens, preşedintele Concurenţei spune că legislaţia trebuie îmbunătăţită pentru a se elimina acest tip de lacune în justiţie.

El a precizat că Legea Concurenţei trebuie modificată până în vară, având un calendar foarte strâns, care prevede aprobarea de către Guvern în mai sau iunie, însă deocamdată nu ştie dacă va fi vorba despre o ordonanţă sau proiect de lege.

"Nu mă aştept ca modificările să fie foarte mari pentru că s-a mai modificat prin ordonanţă în 2011, dar este ultima ocazie pentru noi să facem modificări care să aibă sens să facă aplicarea legii mai eficientă. Unde aş vrea să văd progrese este pe partea de rezolvare de litigii. (...) În majoritatea cazurilor ajungem la litigii, pentru instanţe nu sunt bune, nouă ne consumă foarte multe resurse, iar pentru companii sunt destul de scumpe, cred că avem un interes să rezolvăm aceste litigii", a punctat Chiriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici