CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Valoarea adăugată în economie datorată producţiei de bere este de 509 milioane euro

Sectorul berii are o influenţă pozitivă asupra întregii economii a ţării, valoarea adăugată datorată producţiei de bere fiind de 509 milioane euro, în timp ce în agricultură sunt generate 14.000 de locuri de muncă, a declarat marţi Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii României.

117 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Valoarea adăugată în economie datorată producţiei de bere este de 509 milioane euro

CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Valoarea adăugată în economie datorată producţiei de bere este de 509 milioane euro (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

La un loc de muncă creat în sectorul berii sunt generate cel puţin două în agricultură şi cel puţin 12 la nivelul întregii economii, a spus Bratu, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing&Agriculture, unde a prezentat date deţinute de Asociaţia Berarii României, precum şi dintr-un studiu Regioplan şi Ernst&Young. El a arătat că ponderea locurilor de muncă datorate sectorului berii create în agricultură este de 18% din totalul locurilor de muncă generate la nivelul economiei.

Sectorul berii are un efect puternic de multiplicare la nivelul economiei României, astfel că 83% din valoarea totală a producţiei o reprezintă achiziţia de bunuri şi servicii necesare fabricilor de bere, iar 66% din această valoare este folosită pentru achiziţia de bunuri şi servicii exclusiv din România, a mai afirmat Bratu, precizând că 500 milioane euro este valoarea bunurilor şi serviciilor achiziţionate de sectorul producţiei de bere. Potrivit acestuia, producţia de bere are un important impact economic asupra unor sectoare cum sunt: agricultura, media şi marketing, transport şi ambalaje.

Cei şase producători de bere membri ai Asociaţiei cumulează 90% din totalul pieţei berii din România, având 4.100 locuri de muncă directe, 10 fabrici de bere, iar contribuţia la bugetul de stat în 2011 fiind de peste 272 milioane euro. Investiţiile totale cumulate până în prezent se ridică la 1,2 miliarde euro, iar la nivelul anului 2011 investiţiile cumulate au fost de 61 milioane euro, a precizat Constantin Bratu.

Principalii producători de materii prime - malţ şi hamei - sunt membri ai Asociaţiei Berarii României, cu 118 locuri de muncă, nouă unităţi de producţie, contribuţia lor la bugetul de stat în 2011 fiind de 8 milioane euro.

România ocupă locul şapte în rândul ţărilor UE, cu un consum de 89 litri pe cap de locuitor, iar 4,42% din berea consumată în UE este produsă în România, în timp ce peste 98% din berea consumată de români este produsă la ei în ţară, potrivit studiului "Contribuţia industriei berii la nivelul economiei europene" - Regioplan şi Ernst&Young, citat de Bratu.

În România, 45% din preţul unei beri este reprezentat de taxe, berea plătind către bugetul de stat cel mai mare procent reprezentat de acciză în comparaţie cu sectorul băuturilor alcoolice.

Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în 2004. Printre membrii actuali se numără cinci dintre cei mai mari producători de bere din România: Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries, cărora li s-au alăturat, începând cu 2011, cei mai importanţi de hamei şi malţ - Asociaţia Producătorilor de Hamei din România şi Soufflet Malt România.

Alături de Constatin Bratu, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing&Agriculture au fost prezenţi ca lectori François-Xavier D’Hollander – director executiv Soufflet Malt Romania şi Acaţiu Mora – preşedinte Asociaţia Producătorilor de Hamei din România.

Din partea autorităţilor au participat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Doru Dudaş - directorul general al Direcţiei Generale Legislaţie de Cod Fiscal în Ministerul Finanţelor Publice şi Petre Daea – preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală din Senat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici