Congresul american ridică plafonul datoriei Statelor Unite. Întregul stat federal va fi REDESCHIS. Obama a semnat textul care pune capăt CRIZEI BUGETARE

Congresul american a ridicat miercuri plafonul datoriei Statelor Unite până la 7 februarie, după adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a unui text ce elimină riscul de incapacitate de plată. Preşedintele Barack Obama a semnat acest text care pune capăt crizei bugetare.

2215 afișări
Imaginea articolului Congresul american ridică plafonul datoriei Statelor Unite. Întregul stat federal va fi REDESCHIS. Obama a semnat textul care pune capăt CRIZEI BUGETARE

Congresul american ridică plafonul datoriei Statelor Unite. Întregul stat federal va fi REDESCHIS. Obama a semnat textul care pune capăt CRIZEI BUGETARE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Barack Obama semnează textul care pune capăt crizei bugetare

Preşedintele american, Barack Obama, a promulgat, joi dimineaţa, legea ce ridică plafonul datoriei şi îndepărtează riscul unei incapacităţi de plată, punând capăt celor două săptămâni de bătălie politică şi incertitudinii pieţelor, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.

Angajaţii federali, chemaţi să se întoarcă la serviciu începând de joi dimineaţa

Preşedintele american, Barack Obama, le-a cerut, miercuri seara, tuturor angajaţilor federali care au intrat în concediu fără plată din cauza blocajului bugetar să se întoarcă la muncă joi, după ce Congresul a votat o lege temporară privind finanaţele, relatează AFP.

"Acum că legea a fost aprobată de Senat şi Camera Reprezentanţilor, preşedintele o va promulga încă din această seara, iar angajaţii (federali) trebuie să îşi reia activitatea mâine dimineaţă", a declarat Sylvia Matthews Burwell, directoarea biroului pentru buget de la Casa Albă.

Aleşii Camerei au votat cu 285 de voturi pentru şi 144 împotriva textului adoptat cu puţin timp înainte de Senat şi care va redeschide întregul stat federal, închis parţial de la 1 octombrie.

Preşedintele Barack Obama a anunţat miercuri că va promulga textul imediat ce îl va primi.

Grupul democrat din Cameră a susţinut unanim măsura cu sprijinul unui anumit număr de aleşi republicani. Aproape două treimi din republicani au votat totuşi împotriva textului, subliniind profundele diviziuni din cadrul partidului preşedintelui Camerei, John Boehner.

Votul final al Congresului de miercuri seară, cu doar câteva ore înainte de data limită fixată de Trezoreria americană pentru ridicarea limitei legale a îndatorării publice, încheie mai multe săptămâni de bătălie politică istovitoare.

Compromisul prevede ridicarea plafonului datoriei până la 7 februarie, redeschiderea totală până la 15 ianuarie a agenţiilor federale şi convocarea unei comisii pentru negocierea unui buget pentru restul anului 2014.

Obama susţine că după criza bugetară, aleşii trebuie să recâştige "încrederea" americanilor

Preşedintele Barack Obama a afirmat miercuri că aleşii trebuie să recâştige "încrederea" americanilor după două săptămâni de confruntări politice la Washington şi a declarat că vrea oprirea guvernării "din criză în criză", relatează AFP.

În cadrul unei scurte intervenţii de la Casa Albă, Obama a salutat de asemenea acordul bugetar în curs de adoptare în Congres şi promite să promulge acest text de lege imediat ce va ajunge la el.

Intervenţia sa a venit la scurt timp după ce Senatul a adoptat acest text.

Obama a mai declarat că "a reflectat asupra modului în care putem progesa în următoarele luni din an" şi a afirmat că printre sarcinile care îi aşteaptă pe aleşii de la Washington figurează "necesitatea de a recâştiga încrederea americanilor care a fost pierdută în ultimele săptămâni".

Acesta a repetat că este "pregătit să lucreze cu toată lumea (...) privind orice idee care ar duce la creşterea economiei, crearea de locuri de muncă, întărirea clasei mijlocii şi construirea unui buget pe termen lung".

"În pofida diferenţelor noastre (...) sunt convins că democraţii şi republicanii pot lucra împreună în avantajul Statelor Unite", a asigurat el, vorbind mai ales despre reforma imigrării, adoptată în cursul verii de Senat însă ale cărei perspective de adoptare în Camera Reprezentanţilor de către republicani par slabe.

Obama, aflat în confruntări similare cu adversarii săi încă din 2011, a repetat dorinţa sa de a "pierde acest obicei de a guverna din criză în criză" şi a făcut apel la "a nu face rău americanilor pentru că noi nu suntem de acord".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici