Consilier economic al Kremlinului: Oligarhii ruşi nu vor "supravieţui" crizei financiare

Oligarhii ruşi nu vor "supravieţui" crizei financiare, economia Rusiei urmând să scape de controlul exercitat de un număr limitat de persoane şi să intre într-un proces de modernizare şi reformă, a declarat consilierul pe teme economice al Kremlinului, Arkadi Dvorkovich.

22 afișări
Imaginea articolului Consilier economic al Kremlinului: Oligarhii ruşi nu vor "supravieţui" crizei financiare

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Oamenii obişnuiţi vor supravieţui, însă oligarhii nu", a spus Dvorkovich, prezent la discuţiile grupului de reflecţie Valdai.

Clubul internaţional de reflecţie Valdai este organizat din 2004 de RIA Novosti, împreună cu ziarul The Moscow News, revistele "Rusia în politica globală", respectiv Russia Profile, şi reuneşte experţi specializaţi în problema Rusiei şi jurnalişti.

Relansarea economiei Rusiei, chiar dacă aceasta a revenit pe creştere raportat la luna precedentă nu poate fi considerată încă sustenabilă, a afirmat Dvorkovich.

În doi ani, influenţa economică, exercitată în prezent de aproximativ o duzină de oligarhi apăruţi în anii '90, se va regăsi în mâinile a sute de antreprenori, consideră el.

Datoriile celor mai puternici oameni de afaceri din Rusia au crescut ca urmare a crizei economice, forţându-i să vândă din active şi sporind posibilitatea ca o parte dintre ei să intre în faliment.

Analiştii şi academicienii prezenţi la discuţii au interpretat afirmaţiile lui Dvorkovich ca pe o dorinţă a Kremlinului de a creşte productivitatea şi de a incuraja investiţiile, nu ca pe o ameninţare voalată.

Preşedintele Dmitri Medvedev a făcut, joi, o evaluare sumbră a economiei Rusiei şi a promis modernizarea industriei, lupta împotriva corupţiei şi reducerea rolului statului.

"O economie ineficientă, cu o sferă de activitate semisovietică, estimări nefavorabile privind evoluţia populaţiei şi regiunea instabilă din Caucaz. Acestea sunt probleme foarte grele şi pentru un stat ca Rusia", a scris Medvedev pe siteul Gazeta.ru.

Aspiraţiile preşedintelui rus sunt, însă, privite cu cinism de o mare parte a ruşilor.

Consilierul prezidenţial a respins ipotezele că Rusia riscă tulburări sociale majore.

"Sunt sceptic privind probabilitatea unor tulburări sociale majore. În majoritatea cazurilor există căi de a menţine actuala producţie şi de a crea noi slujbe", a spus el.

Recuperarea economică a Rusiei, antrenată în mare parte de revenirea preţurilor petrolului şi oţelului, este fragilă, a afirmat Dvorkovich. Cotaţiile materiilor prime ar putea scădea însă în toamnă, iar numărul şomerilor ar putea urca.

"Nu este o recuperare economică sustenabilă, nici în Rusia, nici la nivel mondial, deoarece se bazează pe intervenţia masivă a statelor şi băncilor centrale", a adăugat oficialul rus.

Autorităţile se aşteaptă la o creştere economică de 3,9-4,5% în a doua jumătate a anului, faţă de primele şase luni, când Rusia a înregistrat un declin al Produsului Intern Brut de 10%.

Statul a înregistrat în acest an un deficit bugetar pentru prima dată în ultimii zece ani şi intenţionează să se împrumute 20 de miliarde de dolari pentru a acoperi un deficit de circa 100 de miliarde de dolari.

Pentru 2010, Executivul rus estimează un deficit de 6,8% din PIB.

Rata şomajului în Rusia s-a situat la 8,3% în iulie, respectiv 6,3 milioane de persoane, după ce a atins un maxim de 10% pe parcursul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici