Consiliul Economic şi Social avizează negativ proiectul privind măsurile fiscale: Guvernul vrea să colecteze 100 de miliarde de lei din mediul privat şi doar 16 miliarde de lei din eficientizarea cheltuielilor publice

Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil, luni, proiectul Guvernului privind măsurile fiscale.

1992 afișări
Imaginea articolului Consiliul Economic şi Social avizează negativ proiectul privind măsurile fiscale: Guvernul vrea să colecteze 100 de miliarde de lei din mediul privat şi doar 16 miliarde de lei din eficientizarea cheltuielilor publice

„Consiliul Economic şi Social (...) avizează nefavorabil prezentul proiect de lege”, potrivit avizului CES.

Potrivit motivării, măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare.

„Guvernul şi-a propus să colecteze 100 de miliarde de lei (85%) din mediul privat şi doar 16 miliarde de lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, or acest dezechilibru trebuie motivat. Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creştere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că a avut un efect contrar”, se menţionează în avizul CES.

De asemenea, în document să arată că „mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru o dezvoltare economică sănătoasă, deziderat negat de punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv în termen de 3 luni şi nu de 6 luni, astfel cum prevede Codul fiscal”.

De asemenea, CES susţine că impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor nu se justifică, impozitarea pe cifra de afaceri este o măsură care va avea efecte negative, iar introducerea unui impozit special pe bunurile imobile achiziţionate înaintea intrării în vigoare a legii are un caracter retroactiv .

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici