Consiliul IMM-urilor consideră că plata defalcată a TVA ar trebui să rămână opţională

CNIPMMR - Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România - consideră că măsura plăţii defalcate a TVA „trebuia să se limiteze exclusiv la aplicarea sa în regim voluntar”, a anunţat luni conducerea confederaţiei patronale.

186 afișări
Imaginea articolului Consiliul IMM-urilor consideră că plata defalcată a TVA ar trebui să rămână opţională

Consiliul IMM-urilor consideră că plata defalcată a TVA ar trebui să rămână opţională

Mai mult, Consiliul consideră că, pe lângă plata TVA numai de către contribuabilii care optează pentru această procedură, ar trebui menţinută şi acordarea de facilităţi fiscale care să compenseze eforturile lor birocratice.

În principiu însă, CNIPMMR nu susţine măsura plăţii defalcate a TVA, în mod obligatoriu, deoarece prin această modificare a Codului Fiscal se stabilesc în sarcina IMM-urilor activităţi care trebuie realizate de autorităţile fiscale competente. „Iniţiatorul proiectului nu a respectat principiile fiscalităţii, respectiv asigurarea informării contribuabililor, cu modificarea/completarea Codului fiscal prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, precum şi predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie să se asigure stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii pentru o perioadă de timp de cel puţin un an”.

Potrivit CNIPMMR, modificarea Codul Fiscal şi reglementarea mecanismului privind plata defalcată a TVA va avea următoarele efecte negative semnificative asupra IMM-urilor:

- costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile;
- costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare;
- afectarea cash flow-ul şi blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevăzute termene de aprobare şi sancţiuni;
- creşterea birocratiei, prin dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA (obligaţia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligaţia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA şi de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor);
- efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt: instituirea plăţii defalcate a TVA voluntar de la 1 octombrie şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018;
- neclarificarea tuturor aspectelor procedurale (de exemplu pentru factoring, reţineri de garanţii de bună execuţie, sume achitate pe baza facturilor de decontare, în numele şi contul altei persoane impozabile, compensări etc.), în condiţiile în care se majorează semnificativ amenzile.

Conducerea CNIPMMR mai arată că, pentru reglementarea plăţii defalcate a TVA, Guvernul trebuia să se aibă în vedere practicile din celelalte ţări membre ale UE:

- Italia este singura ţară din UE care începând cu 1 ianuarie 2015 a introdus un sistem de împărţire a plăţii TVA, acesta fiind plătit direct trezoreriei italiene, doar în privinta livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate către autorităţile publice, unde plăţile sunt făcute de autorităţile/instituţiile publice, nu de IMM-uri, acestea nefiind încărcate cu sarcini ale autorităţilor fiscale;
- Polonia, unde analizele şi consultările au fost iniţiate în 2015, măsura urmând să se aplice începând din 2018, cu plata divizată a TVA într-un cont bancar specializat, supravegheat al furnizorului din care autorităţile fiscale pot efectua apoi retrageri directe în momentul decontării normale a cotei de TVA furnizorului, în regim voluntar, pentru contribuabilii care optează pentru această procedură şi cu facilităţi pentru aceştia (scutire de alte măsuri de antifraudă);
- Marea Britanie realizează analize şi consultări cu privire la fezabilitatea unui mecanism de colectare a TVA defalcată pentru vânzările online de către vânzătorii din străinătate către consumatori (B2C).

În special, pentru modificarea legilor organice, CNIPMMR reinterează „importanţa dialogului social calitativ, consultarea obligatorie a partenerilor sociali asupra iniţiativelor legislative sau de altă natură cu caracter economico-social, potrivit dispoziţiilor art. 121 lit. b) din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată, consultarea organizaţiilor reprezentative ale întreprinderilor mici şi mijlocii privind conţinutul proiectelor de acte normative, al analizelor de impact şi a Testului IMM, cu valorificarea în mod corespunzător a propunerilor acestora sau motivarea nevalorificării poziţiei lor, documente ce vor însoţi proiectul de act normativ până la adoptare, potrivit dispoziţiilor art. 9 alin. (5) din Legea 346/2004”.

În şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal pentru plata defalcată a TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA fiind obligate de la 1 ianuarie 2018 să deţină şi să gestioneze un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii). În perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, agenţii economici pot opta pentru aplicarea facultativă a plăţii defalcate a TVA, aceştia beneficiind de unele facilităţi (anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiţii; acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor).

De asemenea, se instituie obligaţia persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA de a vira în contul de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, înainte de data la care aplică opţional mecanismul, precum şi contravenţii şi sancţiuni specifice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici