Consultant fiscal: Noul sistem de TVA cu plată defalcată este complicat. Ordonanţa introduce un număr mare de contravenţii pentru cei care greşesc procedura

Noul sistem de TVA cu plată defalcată este complicat şi dublează numărul de operaţiuni bancare ale plătitorilor de TVA. Pe de altă parte, ordonanţa introduce un număr foarte mare de contravenţii pentru cei care greşesc procedura, a explicat, pentru MEDIAFAX, consultantul fiscal Adrian Benţa.

2252 afișări
Imaginea articolului Consultant fiscal: Noul sistem de TVA cu plată defalcată este complicat. Ordonanţa introduce un număr mare de contravenţii pentru cei care greşesc procedura

Consultant fiscal: Noul sistem de TVA cu plată defalcată este complicat. Ordonanţa introduce un număr mare de contravenţii pentru cei care greşesc procedura

Executivul a adoptat săptămâna aceasta o ordonanţă prin care se introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligaţia de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii).

”Măsura este în avantajul contribuabililor corecţi, care îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat, întrucât va contribui la reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri”, se arată în comunicatul de presă al guvernului.

Însă, consultantul fiscal Adrian Benţa a declarat, pentru MEDIAFAX, că noul sistem de TVA cu plată defalcată este unul complicat ce dublează numărul de operaţiuni bancare ale plătitorilor de TVA şi implementarea sistemului va consuma foarte multe resurse financiare şi resurse umane. Pe de altă parte acesta este sistemul este experimental, deoarece nicăieri în Europa nu s-a implementat un astfel de sistem care să fie obligatoriu pentru toate persoanele impozabile din perspectiva TVA.

“Raportându-ne la diverse discuţii de lucru şi analize efectuate cu specialişti în fiscalitate şi contabilitate, părerile unanime sunt că se va bloca sistemul şi consecinţele cele mai grave sunt suportate tot de contribuabilii cinstiţi. Pe de altă parte este vorba despre introducerea unui număr foarte mare de contravenţii calculate ca procent din sumele asupra cărora s-au identificat diverse erori. Pentru unele contravenţii considerate mai grave amenda este şi la 50% din suma de TVA pentru care s-a greşit procedura, procent ce, în opinia mea, devine deja o confiscare şi nicidecum o sancţionare a unei fapte ce nu reprezintă infracţiuni”, spune Adrian Benţa.

Consultantul fiscal arată că, în ciuda faptului că s-au prevăzut unele facilităţi acordate doar la societăţi şi nu şi la PFA urile plătitoare de TVA, este de aşteptat ca un număr foarte mic de contribuabili să opteze pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2017. De asemenea, este posibil ca să se proroge termenul de intrare în vigoare obligatoriu pentru toate persoanele impozabile de la 1 ianuarie 2018.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici