Constantin: Trebuie să punem presiune să deblocăm piaţa rusă pentru exporturile de carne din România

Piaţa din Rusia trebuie deblocată pentru exporturile de carne din România, asemeni celei din China, unde pot fi livrate din acest an bovine vii şi produse din carne de porc, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

118 afișări
Imaginea articolului Constantin: Trebuie să punem presiune să deblocăm piaţa rusă pentru exporturile de carne din România

Constantin: Trebuie să punem presiune să deblocăm piaţa rusă pentru exporturile de carne din România (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"Din păcate, exporturile în acestă zonă (industria cărnii - n.r.) nu sunt foarte multe. Vreau să apreciez eforturile pe care şi dumneavoastră (producătorii - n.r.) le-aţi făcut pentru a deschide noi pieţe. Am fost împreună cu o parte dintre dumneavoastră anul trecut în Rusia şi am încercat să dezvoltăm exporturile. Sunt conştient că rolul ministerului nu trebuie să fie numai acela de a veni în fiecare an să plătească subvenţii, trebuie să întărească din ce în ce mai mult politicile, şi una dintre politicile importante pe care ar trebui să le avem în vedere este deschiderea de noi pieţe pentru produsele româneşti. Sigur să punem în continuare presiune pe piaţa din Rusia, produsele noastre pot să facă faţă, sunt competitive pe oricare din pieţele lumii, inclusiv pe piaţa rusă. Trebuie să demonstrăm în continuare, să punem presiune în continuare pentru că trebuie să deblocăm. Este şi o chestiune despre ceea ce înseamnă acorduri în Uniunea Europeană cu Rusia", a arătat Constantin, prezent la expoziţia de carne şi produse din carne CARNEXPO.

Ministrul a arătat că eforturile pentru deblocarea pieţei din China au avut succes.

"În egală măsură am mers în China şi acolo am avut succes, de anul acesta s-a deblocat piaţa din China pentru exportul de bovine vii şi produse din carne de porc", a arătat Constantin.

Un sector care a cunoscut o dezvoltare importantă la export a fost cel al creşterii păsărilor, valoarea exporturilor ridicându-se anul trecut la 260 milioane de euro.

"Este un sector care s-a descurcat bine în această perioadă şi de aceea beneficiază de o atenţie deosebită şi din partea bugetului de stat, dar şi din partea fondurilor europene şi mă refer aici la sectorul creşterii păsărilor. Pe zona de export, acestea au cunoscut o dezvoltare extraordinară, numai în anul 2012 am avut peste 260 milioane de euro exporturi. Pentru sectorul de porc şi pasăre avem angajamente semnate între Ministerul Agriculturii şi crescători până în anul 2017. Deci subvenţia pe care o avem la dispoziţie pentru bunăstarea la porc şi pasăre sunt garantate", a spus Constantin.

El a adăugat că până la sfârşitul anului trebui stabilite nevoile de investiţii pentru industria cărnii, astfel încât să crească numărul de ferme de reproducţie şi de creştere pentru a reduce importurile de materie primă.

"Viitorul PNDR pune un accent mai mare pe ceea ce înseamnă agromediu. În condiţiile în care suntem într-o ţară în care mediul rural are în continuare nevoie de o atenţie deosebită, are nevoie de dezvoltarea din punct de vedere al celor mai importante facilităţi de care are nevoie românul care trăieşte în mediul rural, trebuie să alocăm şi acolo sume importante. Trebuie să constatăm că pentru zona de investiţii din păcate resursele financiare pe care noi le avem la dispoziţie nu sunt la fel de mari cum au fost până acum. Trebuie ca în aceste luni care ne-am mai rămas până la sfârşitul anului 2013 să vedem care sunt nevoile importante şi pentru industria cărnii, pentru a asigura suficiente ferme de reproducţie în România, suficiente ferme de creştere astfel încât să nu mai fim nevoiţi să importăm", a precizat Constantin.

Ministrul a arătat că industria cărnii importă în jur de 60-70% din materia primă necesară.

"Un lucru neplăcut într-o ţară în care avem potenţial uriaş de a creşte animale, un potenţial uriaş pentru a produce suficient pentru nevoile care le avem. Şi din cauza efectivelor, dar şi din cauza preţurilor, costurilor de producţie care în România se pare că sunt mai mari decât în alte state, se importă foarte mult. (...) Va fi o prioritate în viitorul PNDR să ne asigurăm că vom avea succes cu fermele de producţie şi cu fermele de creştere, astfel încât să nu mai fim în această situaţie în care să importăm 70% din materia primă", a conchis Constantin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici