Consumatorii sunt motorul economiei americane în al treilea trimestru

Economia americană a crescut mai repede decât se aştepta în trimestrul al treilea, sfidând din nou avertismentele de recesiune, susţinută de cheltuielile de consum robuste pe fondul unei pieţe a muncii rezistente, relatează Reuters.

95 afișări
Imaginea articolului Consumatorii sunt motorul economiei americane în al treilea trimestru

Consumatorii sunt motorul economiei americane în al treilea trimestru

Cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape doi ani, raportat joi de Biroul de analiză economică al Departamentului Comerţului în estimarea anticipată a produsului intern brut pentru trimestrul al treilea, a fost stimulat şi de o revenire a investiţiilor rezidenţiale, după nouă scăderi trimestriale consecutive. Companiile au accelerat refacerea stocurilor din depozite pentru a răspunde cererii puternice.

Dar investiţiile în afaceri s-au atenuat, deoarece cheltuielile pentru echipamente au scăzut, iar impulsul dat de construcţia de fabrici s-a estompat. Administraţia preşedintelui Joe Biden a luat măsuri pentru a încuraja o mai mare producţie de semiconductori în Statele Unite.

În timp ce ritmul robust de creştere înregistrat în ultimul trimestru nu este probabil sustenabil, acesta a arătat rezistenţa economiei în ciuda majorărilor agresive ale ratelor dobânzii din partea Rezervei Federale. Cu toate acestea, creşterea ar putea încetini în trimestrul al patrulea din cauza grevelor de la United Auto Workers şi a reluării rambursării împrumuturilor pentru studenţi de către milioane de americani.

Majoritatea economiştilor şi-au revizuit previziunile şi cred acum că Fed poate proiecta o „aterizare lină” pentru economie, citând aşteptările potrivit cărora perioada iulie-septembrie va arăta o continuare a puterii din al doilea trimestru în ceea ce priveşte productivitatea lucrătorilor şi o moderare a costurilor unitare ale forţei de muncă.

„Creşterea economică a trecut de la rezilienţă la reaccelerare în acest trimestru, sfidând ciclul agresiv de înăsprire al Rezervei Federale şi înăsprirea condiţiilor financiare”, a declarat Olu Sonola, şef al departamentului economic din SUA la Fitch Ratings din New York.

Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 4,9% în ultimul trimestru, cel mai rapid din trimestrul al patrulea din 2021. Economiştii chestionaţi de Reuters prognozaseră o creştere a PIB-ului la o rată de 4,3%. Economia a crescut cu 2,1% în trimestrul aprilie-iunie şi se extinde într-un ritm cu mult peste ceea ce oficialii Fed consideră a fi o rată de creştere neinflaţionistă de aproximativ 1,8%.

Creşterea cheltuielilor de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, a accelerat cu o rată de 4,0%, după ce în al doilea trimestru a crescut doar cu 0,8%. Aceasta a fost determinată de cheltuielile atât pentru bunuri, cât şi pentru servicii. Consumatorii au cheltuit mai mult pentru locuinţe şi utilităţi, asistenţă medicală, servicii financiare şi asigurări. Ei au luat masa în oraş şi s-au cazat la hoteluri şi moteluri.

De asemenea, consumatorii au cumpărat mai multe bunuri de agrement şi vehicule şi au crescut cheltuielile pentru bunuri nedurabile, cum ar fi medicamentele eliberate pe bază de reţetă. Piaţa forţei de muncă oferă un sprijin de bază pentru cheltuieli. Deşi creşterea salariilor a încetinit, acestea cresc puţin mai repede decât inflaţia, sporind puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Acţiunile americane au deschis în scădere. Dolarul a rămas stabil faţă de mai multe valute. Randamentele trezoreriei americane au oscilat la niveluri mai ridicate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici