Consumul de materiale de construcţii va urca în următorii ani cu până la 10% pe an

Consumul de ciment, var, ipsos, agregate minerale şi alte materiale de construcţii, precum BCA sau cărămidă, va urca în fiecare dintre anii următori cu 8-10%, ca urmare a investiţiilor în infrastructură, locuinţe, spaţii comerciale sau industriale, potrivit patronatului din industria cimentului.

26 afișări
Imaginea articolului Consumul de materiale de construcţii va urca în următorii ani cu până la 10% pe an

Consumul de materiale de construcţii va urca în următorii ani cu până la 10% pe an (Imagine: Mediafax Foto)

"Apreciem că piaţa construcţiilor din România este doar la începutul perioadei de dezvoltare. Cererilor tot mai numeroase pentru dezvoltarea construcţiilor trebuie să li se răspundă din partea producătorilor de ciment, var ipsos, betoane, BCA, cărămidă, nu numai printr-o mai mare varietate de produse de calitate superioară, corespunzătoare standardelor UE, dar şi prin cantităţi sporite", a declarat directorul executiv al Patronatului Producătorilor de Ciment (CIROM), Ion Crângaşu.

El a menţionat că anul trecut România a importat clincher, semifabricat din care se obţine cimentul, pentru prima dată în ultimii 60 ani. Astfel, capacitatea de producţie a fost utilizată în mod intensiv, fiind necesară construcţia unor linii tehnologice suplimentare de fabricare a cimentului, a explicat Crângaşu.

Producţia de ciment a crescut anul trecut cu 17%, la 10,28 milioane de tone, iar vânzările acestui produs au totalizat 10,1 milioane de tone, faţă de 8,75 milioane de tone în 2006. Din totalul producţiei şi vânzărilor de ciment din 2007, circa 222.700 tone reprezintă clincher exportat.

Din totalul vânzărilor de anul trecut, 9,75 milioane tone de ciment au fost livrate pieţei interne, faţă de 7,69 milioane de tone în 2006.

Preşedintele CIROM, Mihai Rohan, care ocupă şi funcţia de director general al Carpatcement Holding, unul dintre cei trei mari producători de ciment din România, a estimat la sfârşitul lunii februarie că piaţa cimentului va creşte în acest an, în volum, cu 20%, la 12 milioane de tone, din care importurile vor reprezenta între 300.000 şi 500.000 de tone.

Potrivit datelor CIROM, producţia locală de var a atins anul trecut un volum de 1,9 milioane de tone, iar aproape jumătate din această cantitate a reprezentat vânzări pe piaţa internă.

Totodată, producţia de ipsos a urcat la 162.000 de tone, de la 145.562 de tone în 2006.

Crângaşu a precizat că evoluţia crescătoare a pieţei cimentului, varului şi ipsosului, precum şi a celorlalte materiale de construcţii poate fi influenţată negativ de creşterea preţurilor la combustibili şi energie electrică, precum şi de fiscalitate şi lipsa de predictibilitate legislativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici