Contrabanda cu ţigarete a accelerat şi a ajuns 17% din piaţă, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut accelerat în iulie, ajungând la 17% din totalul pieţei, faţă de 16,1% în mai şi circa 14% la finele anului trecut, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

206 afișări
Imaginea articolului Contrabanda cu ţigarete a accelerat şi a ajuns 17% din piaţă, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani

Contrabanda cu ţigarete a accelerat şi a ajuns 17% din piaţă, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Este vorba despre o creştere (...) de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importantă înregistrată în perioada ianuarie - iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arată de altfel şi alte recorduri în ce priveşte piaţa neagră: cel mai ridicat nivel din martie 2011 şi o creştere continuă timp de mai mult de o jumătate de an. Toate acestea în condiţiile în care autorităţile competente au depus eforturi susţinute pentru combaterea comerţului ilegal cu ţigarete. Este evident, aşadar, că pentru reducerea pieţei negre instituţiile statului trebuie să acţioneze concertat şi coerent, iar factorii de decizie să ia în calcul consecinţele pe termen mediu şi lung ale unor politici fiscale gândite pe termen scurt", a declarat Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al producătorului BAT România.

El arată că indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei şi majorarea anuală din aprilie au determinat creşterea diferenţei de preţ dintre produsele legale şi cele de pe piaţa neagră. Totodată, această majorare de aproape un punct procentual înseamnă circa 30 milioane de euro pierderi anualizate la bugetul de stat, sumă la care se adaugă resursele suplimentare pe care autorităţile trebuie să le aloce pentru combaterea contrabandei.

"Piaţa neagră se amplifică într-un ritm nemaîntâlnit în ultimii ani. Impactul ni se pare cu atât mai semnificativ cu cât de la începutul anului şi până acum veniturile la bugetul de stat provenite din acciza la produsele din tutun s-au erodat constant. Accizele plătite de industria tutunului reprezentau peste 40% din totalul veniturilor din acccize la buget în 2013. Considerăm că este momentul ca eforturile autorităţilor de până acum să fie încadrate într-o strategie pe termen mediu armonizată cu prevederi fiscale corespunzatoare, precum şi cu obiective clare pentru reducerea comerţului ilicit cu ţigarete", a arătat Sorana Mantho, director corporate affairs al Philip Morris România şi Bulgaria.

La rândul său Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications al JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, spune că rezultatele studiului Novel confirmă avertismentele lansate de producători încă de la finele anului trecut.

"Ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrară a cursului de schimb la care se plăteşte acciza, nu a adus bani mai mulţi, ci pierderi la bugetul de stat. Şi aceasta, într-un an electoral. Dat fiind ritmul accelerat de creştere a pieţei negre, autorităţile competente în combaterea contrabandei sunt nevoite să depuna eforturi suplimentare, pentru reducerea comerţului ilegal cu ţigarete, eforturi sprijinite şi de companiile de tutun", a menţionat Lazăr.

Ea a arătat că, în perioada mai - iulie, în urma unei campanii de conştientizare desfăşurată de autorităţi şi companie în şase judeţe din nord-estul ţării, în această regiune, de altfel cea mai afectată de piaţa neagră, s-a înregistrat o scădere importantă a pieţei negre comparativ cu restul zonelor ţării, unde au fost notate creşteri.

Potrivit Novel, regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, deşi a scăzut în iulie cu 7,8 puncte procentuale, până la 34%. Creşteri semnificative s-au înregistrat în Bucureşti (plus 3,1 p.p., până la 15,8%) şi în Vest (plus 3 p.p. până la 26,1%).

"Din punct de vedere al provenienţei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele «Cheap Whites» continuă să deţină cea mai mare pondere din piaţa neagră, aflându-se în creştere faţă de luna mai (plus 11,2 p.p. până la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina şi Moldova continuă să deţină ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), deşi se află în scădere faţă de luna mai", a precizat Marian Marcu, directorul Novel Research.

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici