Contul curent al balanţei de plăţi a avut un excedent de 327 milioane euro în primele două luni

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele două luni un excedent de 327 milioane de euro, faţă de un deficit de 657 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale şi al veniturilor şi majorării surplusului la servicii.

161 afișări
Imaginea articolului Contul curent al balanţei de plăţi a avut un excedent de 327 milioane euro în primele două luni

Contul curent al balanţei de plăţi a avut un excedent de 327 milioane euro în primele două luni (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"În perioada ianuarie - februarie 2013 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 327 milioane euro, comparativ cu un deficit de 657 milioane euro în aceeaşi perioadă din anul 2012, pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale (cu 465 milioane euro) şi al veniturilor (cu 64 milioane euro), al surplusului înregistrat de balanţa serviciilor (152 milioane euro, faţă de un deficit de 116 milioane euro), precum şi al majorării excedentului balanţei transferurilor curente cu 187 milioane euro - în principal pe seama transferurilor nete ale administraţiei publice", se arată într-un comunicat al BNR.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 163 milioane euro, faţă de 192 milioane euro în primele două luni ale anului trecut, din care creditele intragrup au însumat 94 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au totalizat 69 milioane euro.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a însumat 80,7 miliarde euro la 28 februarie 2013 (80,5% din total datorie externă), în creştere cu 2,6% faţă de 31 decembrie 2012.

Datoria externă pe termen scurt a înregistrat s-a situat la 19,6 miliarde euro (19,5% din total datorie externă), în scădere cu 3,1% comparativ cu finele anului trecut.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost 34,5% în primele două luni, comparativ cu 33,5% în anul 2012. Gradul de acoperire a fost 8,4 luni de importuri de bunuri şi servicii la 28 februarie 2013, comparativ cu 7,1 luni de importuri la 31 decembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici