Corlăţean a discutat cu omologul din Sri Lanka despre prezenţa firmelor feroviare româneşti în această ţară

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut la New York o întrevedere cu omologul din Sri Lanka, Gamini Lakshman Peiris, discutând despre posibilitatea consolidării prezenţei româneşti în sectorul infrastructurii feroviare din această ţară.

117 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a discutat cu omologul din Sri Lanka despre prezenţa firmelor feroviare româneşti în această ţară

Corlăţean a discutat cu omologul din Sri Lanka despre prezenţa firmelor feroviare româneşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cei doi oficiali au discutat posibilitatea consolidării prezenţei româneşti în domeniul infrastructurii feroviare din Sri Lanka, prin facilitarea accesului firmelor româneşti de specialitate, pentru asigurarea de servicii pentru echipamentele feroviare de provenienţă românească", precizează un comunicat MAE.

De asemenea, s-a exprimat disponibilitatea pentru evaluarea unor oportunităţi de colaborare în domeniul turismului, investiţiilor şi în proiectele de reconstrucţie şi dezvoltare post-conflict. Ministrul srilankez a evidenţiat avantajele de care se bucură potenţialii investitori străini prin operaţionalizarea Acordurilor de Comerţ Liber cu India şi Pakistan, deschizând accesul la 1,3 miliarde de consumatori.

Corlăţean a acceptat de principiu invitaţia omologului său de a efectua o vizită oficială în Sri Lanka.

"Oportunitatea acesteia a fost evidenţiată de şeful diplomaţiei române şi prin prisma deciziei de a deschide un Consulat onorific al României în Sri Lanka, la Kandy, ce poate deveni un canal de comunicare eficient pentru promovarea diverselor proiecte din domeniul economic şi cultural", menţionează comunicatul MAE.

Ministrul român de Externe a luat notă de solicitarea de sprijin pentru rezoluţia promovată în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului privind situaţia drepturilor omului în Sri Lanka şi a încurajat implementarea recomandărilor raportului Comisiei naţionale privind reconcilierea şi lecţiile desprinse din perioada războiului, precum şi deschiderea autorităţilor de la Colombo către dialog constant cu forurile internaţionale cu competenţe în domeniul drepturilor omului, mai relatează sursa citată.

Potrivit MAE, de la sfârşitul anilor 1970 şi până în anii 1990, România a exportat în Sri Lanka peste 950 de vagoane de călători, deţinând în perioada respectivă aproximativ 80% din piaţă.

Exportul de produse româneşti în Sri Lanka a înregistrat în 2010 valoarea de 1,45 milioane dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici