Costul orar al forţei de muncă a crescut cu peste 17% în trimestrul I din 2017 faţă de T1 2016

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere în primul trimestru din 2017 de 2,92% faţă de ce precedent şi de 17,24% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

114 afișări

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (0,96%, respectiv 18,20%).

În primul trimestru din 2017 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016 s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (37,86%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,06%), învăţământ (22,36%), administraţie publică (21,89%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,08). Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în industria extractivă (1,24%).

Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 17,24%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 18,22%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (17,23%, respectiv 18,09%).

În primele trei luni din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în administraţie publică (14,04%), sănătate şi asistenţă socială (12,66%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,86%), învăţământ (7,25%) şi comerţ (6,18%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă în formă ajustată a avut loc în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,37%).

În primele trei luni din 2017, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,00%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,54%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 0,98%, respectiv 0,89%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici