Revenirea economică a zonei euro, din ce în ce mai solidă şi sustenabilă. Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru

Activitatea de afaceri din zona euro a crescut în luna trecută cu cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, propulsată de creşterea din cele mai mari economii ale regiunii, Germania şi Franţa.

858 afișări
Imaginea articolului Revenirea economică a zonei euro, din ce în ce mai solidă şi sustenabilă. Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru

Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru al acestui an. Italia a avansat cu 0,4%, iar guvernul şi-a îmbunătăţit recent prognoza de creştere. PIB-ul portughez a sărit cu 1%.

Şi în Italia şi Spania forţa de propulsie economică creşte. Dacă Italia se remarcă prin comenzile pentru industrie, în Spania iese în evidenţă numărul angajărilor, potrivit ZF.

Lună de lună organizaţiile de prognoză economică aduc date încurajatoare despre zona euro care sugerează că revenirea de acolo devine puternică şi sustenabilă. Pentru Financial Times, revenirea zonei euro este surpriza economică a acestui an, spre deosebire de cea a SUA. Acest lucru înseamnă o proba­bi­litate mai mare ca BCE să înceapă să ia în consi­derare mai serios înăsprirea/norma­lizarea politicii monetare, cea care a făcut din bursele de acţiuni un câştigător al schemelor neorto­doxe de stimulare economică. Joi, membrii boardului Băncii Centrale Europene se vor întâlni pentru a discuta despre economia zonei euro şi despre viitorul politicii monetare. Mulţi economişti se aşteaptă ca BCE să adopte un ton mai relaxat despre riscurile economice. Principalele burse europene de acţiuni au întâmpinat noua săptămână cu scăderi.

Mulţi investitori şi economişti cred că revenirea de acum din zona euro se dezvoltă pe fundaţii solide, notează FT. Peter Praet, economistul-şef al BCE, vorbeşte despre un impuls din ce în ce mai „puternic“ într-o economie care „a demonstrat o rezistenţă remarcabilă la şocuri externe“. Mulţi se aşteptau ca „bomba“ Donald Trump să impri­me economiei  americane o viteză superioară, dar efectele stimulative ale politicilor noii ad­mi­nis­traţii de la Washington se lasă aşteptate.

În schimb, mulţi remarcă acum avansul considerabil al economiei zonei euro. Însă supraperformanţa economiei zonei euro în raport cu cea americană este vizibilă de mult mai mult timp. În pofida crizei greceşti din 2015, creşterea totală din uniunea monetară din ultimii doi ani şi jumătate o depăşeşte pe cea a SUA. Zona euro a avansat cu 5,1% în această perioadă, faţă de o creştere de 4,6% în SUA.  Un semn şi mai încurajator, spune Praet, este aria mare pe care revenirea europeană o acoperă. Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru al acestui an. Italia a avansat cu 0,4%, iar guvernul şi-a îmbunătăţit recent prognoza de creştere. PIB-ul portughez a sărit cu 1%. De asemenea, economiştii din sectorul privat cred că revenirea a ajuns la o calitate pe care şi-o poate susţine singură. Erik Nielsen, economist-şef la UniCredit, apreciază că reve­nirea a fost ajutată să facă „primul pas de expor­turi, iar acum avansul este susţinut de consum şi, în unele locuri, de investiţii“.

Citeşte continuarea pe ZF

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici