Cotaţiile, la un nou record pe piaţa interbancară. Cursul nu s-a oprit din creştere fără intervenţia BNR: 4,64 lei/euro

Cotaţiile monedei naţionale nu s-au oprit din creştere, în lipsa unei intervenţii vizibile din partea băncii centrale, astfel că la finalul sesiunii interbancare rata de schimb a atins un nou record istoric, de 4,64 lei/euro.

922 afișări
Imaginea articolului Cotaţiile, la un nou record pe piaţa interbancară. Cursul nu s-a oprit din creştere fără intervenţia BNR: 4,64 lei/euro

Cotaţiile, la un nou record pe piaţa interbancară. Cursul nu s-a oprit din creştere fără intervenţia BNR: 4,64 lei/euro(Imagine: Shutterstock)

În jurul orei 17:00, băncile cotau euro la 4,6370 - 4,6400 lei, cu 0,96% peste nivelul de la închiderea de vineri, de 4,5925 - 4,5950 lei/euro.

Primele tranzacţii din şedinţa interbancară de luni au fost realizate la 4,5960 lei/euro, iar în prima parte a zilei cotaţiile au oscilau uşor peste 4,6 lei/euro.

După publicarea referinţei cursul a urcat rapid la 4,61 lei/euro, după care a doborât record după record pe piaţa interbancară, până la un maxim istoric de 4,64 lei/euro.

Dealerii au suspectat intervenţii sporadice pentru susţinerea leului, însă în lipsa unor vânzări mai agresive de euro cotaţiile au urcat treptat.

Contexul regional este de asemenea negativ, valutele din regiune afişând pierderi de până la 0,93%, însă dealerii spun că evoluţia leului a fost generată în special de tensiunile politice locale.

"Leul nu s-a corelat cu raliul înregistrat de valutele din regiune, după decizia Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda cheie la minimul record. Prin urmarem deprecierea leului este generată în special de factori locali. Chiar dacă monedele din regiune s-au depreciat astăzi (luni, n.r), nu au pierdut tot câştigul înregistrat atunci", a spus dealerul unei bănci.

Referinţele publicate de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro şi dolar au urcat luni la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro şi respectiv 3,7999 lei/dolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici