Craiova: Băsescu critică faptul că unele anexe la contractul cu Ford sunt secrete

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, vineri, la Craiova, faptul că anexele la contractul de privatizare al Automobile referitoare la salariile reprezentanţilor români în Consiliul de Administraţie sau investiţiile de mediu ale Ford sunt secrete.

18 afișări
Imaginea articolului Craiova: Băsescu critică faptul că unele anexe la contractul cu Ford sunt secrete

Craiova: Băsescu critică faptul că unele anexe la contractul cu Ford sunt secrete (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit şefului statului, contractul cu Ford mai are 13 anexe care cuprind clauze secrete, unele dintre ele fiind "corect" stipulate la capitolul confidenţialitate.

"În anexele secrete se găsesc planurile de afaceri ale Ford şi mi se pare corect să fie secrete, însă mai sunt şi altele care nu înţeleg de ce sunt stipulate acolo. Este de discutat de exemplu dacă trebuie ţinute la secret salariile reprezentanţilor români în consiliile de administraţie sau investiţiile de mediu. Însă este un contract avizat în Parlamernt şi aşa rămâne", a declarat Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea ceremoniei de preluare a Automobile Craiova de către producătorul american de automobile Ford.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că privatizarea Automobile Craiova prin preluarea de către Ford face parte din parteneriatul strategic dezvoltat cu Statele Unite ale Americii, care a fost discutat cu preşedintele George Bush din 2005.

Băsescu a apreciat că venirea Ford la Craiova înseamnă o investiţie care va duce la dezvoltarea zonei, iar semnarea contractului "se încadrează în parteneriatul strategic cu SUA".

"Înseamnă foarte mult acest contract cu Ford, însă trebuie menţionat că investiţia face parte dintr-o rotunjire a parteneriatului strategic cu SUA pe care l-am discutat cu preşedintele Bush în 2005, parteneriat care se referă nu numai la strategie şi securitate comună, şi se întinde ci în zona economică", a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, în acest context se încadrează şi investiţiile pe care alte două firme americane le-au făcut în România, şeful statului referindu-se la Oracle şi Smithfield.

"Ford este ultima dintre firme americane care ajung în România. Oracle a dezvoltat deja la Bucureşti cel mai mare centru de soft din afara SUA, iar Smithfield, care este cel mai mare producător american de carne, se află în România şi investeşte 850 de milioane de dolari", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că negocierile cu producătorul american de automobile Ford au început după ce Guvernul coreean a dat asigurări că toate datoriile care ar putea fi imputate fabricii de la Craiova vor fi garantate guvernamental de Coreea.

"Întrebarea care s-a pus a fost cum poate Coreea să suporte eventualele daune pe care creditorii le-ar putea imputa fabricii de la Craiova. A trebuit o garanţie guvernamentală din partea Coreei prin care orice daună era plătită de Guvernul coreean. În 29 august 2006, Guvernul coreean a dat un document oficial prin care îşi asuma eventualele daune, iar în septembrie 2006 a fost vizita preşedintelui Coreei la Bucureşti, ocazie cu care s-a anunţat public că Guvernul coreean va suporta eventualele daune. De atunci au început negocierile cu Ford, încheiate astăzi de guvern", a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, vineri dimineaţă, la Craiova, unde va participa la ceremonia de preluare a Automobile Craiova de către producătorul american de autoturisme Ford.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici