Crearea unor "bănci pentru pierderi", soluţie pentru ieşirea din criză

Crearea unor "bănci pentru pierderi", care să preia activele "toxice" din sistemele financiare, pare să fie singura soluţie pentru încheierea celei mai grave crize din ultimii 80 de ani, însă sprijinul guvernamental ar putea conduce la izolarea creditării şi de-globalizarea finanţelor.

20 afișări
Imaginea articolului Crearea unor "bănci pentru pierderi", soluţie pentru ieşirea din criză

Crearea unor "bănci pentru pierderi", soluţie pentru ieşirea din criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După aproape 100 de ore de dezbateri, discuţii şi dineuri pe teme financiare şi economice la Forumul Economic de la Davos, o mare parte dintre politicienii, bancherii şi economiştii prezenţi consideră că eforturile şi măsurile necoordonate ale guvernelor pentru salvarea sistemelor bancare vor gravita în jurul soluţiilor de tipul "bancă pentru pierderi".

Economia globală, a cărei creştere se va apropia de zero în acest an pentru prima dată după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu se va putea revigora până când pieţele financiare nu vor fi stabilizate, a declarat, sâmbătă, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), John Lipsky.

Însă, potrivit specialiştilor prezenţi la Forumul de la Davos, acest scenariu nu va deveni realitate până când activele şi instrumentele acumulate în urma crizei creditelor ipotecare, care generează pierderi uriaşe şi "devastează" rezultatele instituţiilor financiare, nu vor fi preluate de guverne şi plasate în aşa-numitele "bănci pentru pierderi", prin aplicarea teoriei "elimină cancerul pentru ca restul organismului să supravieţuiască", scrie Reuters.

Practic, după eliminarea pierderilor din portofoliu, băncile ar putea să redevină profitabile, să obţină capital privat şi să reia creditarea către mediul privat şi consumatori, fără a avea nevoie de naţionalizare.

Însă teama de naţionalizare ar ridica noi probleme "băncilor bune" create în urma preluării activelor neprofitabile de către stat.

Investitorii privaţi nu ar avea încredere să furnizeze capital nou, iar primele infuzii de lichiditate ar trebui derulate tot de guverne, din banii contribuabililor. În schimb, populaţia va cere băncilor să reia creditatea în primul rând pe plan local.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici