Creatorul BRICS critică ideea "ridicolă" a unei monede comune / Rivalitatea dintre China şi India ajută dolarul

  • Fostul economist de la Goldman Sachs care a inventat acronimul BRICS a respins ca fiind "ridicolă" ideea că grupul de naţiuni emergente ar putea dezvolta propria monedă.
  • Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud se pregătesc să discute dacă să extindă alianţa.
1624 afișări
Imaginea articolului Creatorul BRICS critică ideea "ridicolă" a unei monede comune / Rivalitatea dintre China şi India ajută dolarul

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Înaintea celui de-al 15-lea summit al grupului, care va avea loc săptămâna viitoare, Jim O'Neill a declarat pentru Financial Times că Brics "nu a realizat niciodată nimic de când a început să se reunească". Jim O'Neill a creat expresia într-o notă de cercetare din 2001 pe care a scris-o în calitate de economist-şef al băncii.

Ţările Brics, cum ar fi Rusia şi China, au cerut ca blocul să conteste statutul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii, însă Africa de Sud, care găzduieşte summitul din acest an, a declarat că o monedă BRICS nu se află pe agenda reuniunii de la Johannesburg.

Crearea unei monede comune pentru cele cinci economii emergente ar fi irealizabilă, consideră O'Neill.

"Este pur şi simplu ridicol", a spus el ca răspuns la apelurile pentru o "monedă comercială" din partea preşedintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva şi a altor politicieni din acest bloc. "Vor să creeze o bancă centrală a BRICS? Cum ar putea face asta? Este aproape jenant".

O'Neill a inventat acronimul BRICS într-o lucrare a Goldman Sachs pentru a evidenţia potenţialul economic al Braziliei, Rusiei, Indiei şi Chinei şi necesitatea ca guvernanţa economică şi politică globală să fie remodelată pentru a le include. Ţările însele au adoptat termenul şi au început să organizeze summituri în 2009. Africa de Sud a aderat în 2010.

Extinderea BRICS

Arabia Saudită este în discuţii pentru a se alătura New Development Bank, creditorul înfiinţat de membrii BRICS în 2014 ca alternativă la Banca Mondială, la care s-au alăturat ulterior Egiptul, Bangladesh şi Emiratele Arabe Unite.

În timp ce China şi Africa de Sud pun presiuni pentru extinderea BRICS, rapoartele au sugerat că India se opune propunerii de a include mai mulţi membri.

Rivalitatea dintre China şi India

"Este o treabă bună pentru Occident că India şi China nu se pun niciodată de acord asupra a ceva, pentru că dacă ar face-o, dominaţia dolarului ar fi mult mai vulnerabilă", a declarat O'Neill.

"Adesea le spun factorilor de decizie chinezi ... uitaţi de interminabilele voastre bătălii istorice şi încercaţi să invitaţi India să împartă conducerea în unele probleme mari, pentru că atunci lumea v-ar putea lua puţin mai în serios".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici