Video Creditele pentru prima locuinţă, garantate până la 60.000 euro

Creditele contractate pentru achiziţionarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro, finanţarea totală asigurată acestui program ridicându-se la un miliard de euro, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

158 afișări

Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

"Dorim să-i sprijinim în mod direct pe cei aflaţi în faţa achiziţionării primei case. Ştim ce dificultăţi există: fie nu există bani pentru plata avansului la bancă, fie uneori nu există salariu suficient pentru a-ţi putea plăti ratele aferente unei case pe care o cumperi şi pentru care te împrumuţi de la bancă. Decizia de garantare a creditului este un spijin direct şi pentru sectorul construcţiilor", a spus Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a precizat că programul va fi operaţional în maximum 60 de zile.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a arătat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un împrumut în valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

"Băncile eligibile sunt cele care au un cost total al creditului cât mai scăzut, au reţea de distribuţie, filiale în teritoriu, durata de aprobare a creditului relativ scurtă, iar avansul pe care-l solicită să fie cât mai mic, având în vedere că Fondul preia o parte din risc", a spus Pogea.

El a apreciat că facilitatea va conduce la deblocarea creditării, relansarea pieţei imobiliare şi a sectorului de construcţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici