Creditele restante au trecut de 18 mld.lei în aprilie şi au ajuns la 8,75% din total împrumuturi

Valoarea creditelor cu restanţe de cel puţin o zi a crescut în luna aprilie cu 1,4% faţă de martie, la 18,04 miliarde de lei, şi reprezintă 8,75% din totalul împrumuturilor, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).

5 afișări

Valoarea creditelor restante a avansat lunar cu 3,66% în ianuarie, cu 5% în februarie şi cu 1,3% în martie.

Ponderea creditelor restante în total împrumuturi a urcat de la 7,66% în decembrie 2010 la 8% în prima lună a acestui an şi la 8,66% după primul trimestru.

Creditele restante acordate în lei au urcat în aprilie cu 1,93% faţă de martie şi cu 10,43% comparativ cu sfârşitul anului trecut, la 8,4 miliarde de lei, şi reprezentau 10,73% din totalul împrumuturilor acordate în monedă naţională. Ponderea creditelor restante în total împrumuturi în lei a avansat de la 9,8% la finele anului trecut la 10,68% în luna martie.

Valoarea împrumuturilor restante acordate în valută, exprimată în lei, a crescut în aprilie cu 1% comparativ cu martie şi cu 12,7% faţă de finele anului trecut, la 9,65 miliarde de lei.

Ponderea împrumuturilor cu întârzieri la plată de minim o zi în total credite în valută a fost în aprilie de 7,54%, comparativ cu 7,44% în martie şi 6,4% în decembrie 2010.

Creditele au crescut în aprilie cu 0,41% faţă de martie, la 206,28 miliarde de lei, dintre care 128,04 miliarde de lei au fost acordate în valută, iar restul în monedă naţională.

Populaţia avea contractate la finele lunii aprilie credite de 98,16 miliarde de lei, din care împrumuturile pentru locuinţe totalizau 28,29 miliarde de lei. Soldul împrumuturilor pentru locuinţe a crescut uşor în aprilie, cu 0,46% faţă de martie, dar s-a redus cu 2,56% în primele patru luni.

Împrumuturile pentru locuinţe includ creditele acordate populaţiei pentru construirea, renovarea sau alte investiţii.

Creditele pentru consum contractate de populaţie au scăzut în aprilie cu 0,39% faţă de martie şi cu 5,18% comparativ cu decembrie 2010, la peste 61 miliarde de lei. Împrumuturile pentru consum includ creditele acordate populaţiei pentru finanţarea în special a consumului personal de bunuri şi servicii.

Sunt considerate restante creditele care în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea înregistreză întârzieri la plată de cel puţin o zi. Creditele restante se referă doar la principal şi nu includ poziţii extrabilanţiere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici