Creditul neguvernamental a scăzut în februarie cu 0,6%, mai accentuat în cazul populaţiei

Soldul creditului acordat firmelor şi populaţiei a scăzut în februarie cu 0,6% (1,3% termeni reali), la 206,6 miliarde lei, pe fondul diminuării cu 0,9% a împruturilor în valută şi avansului cu 0,1% a finanţărilor în lei, reducerea fiind mai accentuată în cazul populaţiei, pe ambele componente.

67 afișări
Imaginea articolului Creditul neguvernamental a scăzut în februarie cu 0,6%, mai accentuat în cazul populaţiei

Creditul neguvernamental a scăzut în februarie cu 0,6%, mai accentuat în cazul populaţiei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În termeni reali, creditul în lei s-a diminuat cu 0,7%, în timp ce creditul în valută exprimat în euro a coborât cu 3,4 milioane euro, potrivita datelor publicate de Banca Naţională României.

BNR nu furnizează date procentuale privind evoluţia creditului în valută calculat în euro, iar dinamicile finanţărilor în deviză străină exprimate în monedă naţională sunt influenţate de evoluţia cursului de schimb.

Comparativ cu februarie 2010, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 3,7% (-3,6% în termeni reali), pe seama majorării cu 8,4% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 5,6%) şi a diminuării cu 3,2% a componentei în lei (-10,0% în termeni reali).

Finanţările pentru populaţie au scăzut în februarie atât în lei, cât şi în valută, cu 0,9%, respectiv cu 1,1%. Anualizat, creditul în lei pentru gospodării a avut un recul de 7,3%, la 35,11 miliarde lei, în timp ce creditul în valută a urcat cu 7,7%, la echivalentul a 64,6 miliarde lei.

În cazul firmelor, finanţarea în lei a crescut în februarie cu aproape 1%, dar împrumuturile în valută şi-au redus soldul cu 0,8%. Comparativ cu luna similară a anului trecut, stocul de credite în lei pentru companii a urcat cu 0,5%, la 41,8 miliarde lei, iar totalul creditelor în derulare acrodate în devize străine a avut cel mai mare avans dintre toate categoriile, de 9,1%, până la 65 miliarde lei.

Creditul guvernamental s-a diminuat în luna februarie 2011 cu 0,2%, până la 62,41 miliarde lei. Faţă de februarie 2010, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 22,6% (13,9% în termeni reali).

Masa monetară în sens larg (M3) a fost la sfârşitul lunii februarie 2011 de 198,13 miliarde lei, cu 0,5% sub nivelul din ianuarie (-1,3% în termeni reali). În raport cu februarie 2010, masa monetară s-a majorat cu 5,6% (-1,8% în termeni reali).

Cel mai mare avans l-a avut numerarul în circulaţie, cu 2,6% în februarie şi 10% pe ultimele 12 luni, la 27,07 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici