Criza din Grecia întârzie adoptarea euro în Polonia

Programul Poloniei de adoptare a euro va fi întârziat de criza din Grecia, a declarat joi, pentru TVN CNBC, viceguvernatorul băncii centrale de la Varşovia Witold Kozinski, în timp ce Cehia va reduce eurobondurile din acest an de la 50% la 28% din totalul obligaţiunilor de stat planificate.

33 afișări
Imaginea articolului Criza din Grecia întârzie adoptarea euro în Polonia

Criza din Grecia întârzie adoptarea euro în Polonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kozinski a refuzat să anunţe o nouă dată de intrare a Poloniei în zona euro.

Ministrul Finanţelor din Cehia, Eduard Janota, a declarat joi pentru cotidianul Lidove Noviny că guvernul ar fi dorit ca circa jumătate din totalul emisiunilor de obligaţiuni planificate pentru acest an, de 280 miliarde coroane ceheşti (10,7 miliarde euro), să fie denominate în euro.

Totuşi, din cauza creşterii costurilor de credit din zona euro ca urmare a crizei din Grecia, autorităţile cehe au modificat planurile.

"Iniţial intenţionam să emitem obligaţiuni în valoare totală de 280 miliarde coroane, circa jumătate ar fi trebuit să fie în euro. Din cauza situaţiei nefavorabile de pe pieţe, vom reduce cel mai probabil ponderea eurobondurilor la 28%", a afirmat Janota.

Oficialul ceh a adăugat că randamentul mediu al eurobondurilor a crescut cu 0,4 puncte procentuale de la sfârşitul anului trecut, iar randamentul obligaţiunilor în euro cu maturitatea la 15 ani a urcat totodată la 5%, de la 4,5% la finele lui 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici