Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA

Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA, printre altele prin reducerea exporturilor către zona euro şi apariţia unui şoc pe pieţele financiare, a declarat unul dintre directorii Rezervei Federale (Fed).

29 afișări
Imaginea articolului Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA

Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Văd trei moduri în care criza elenă poate afecta direct economia SUA. În primul rând, ajustarea la problemele fiscale în unele state membre ale Uniunii Europene (UE) ar putea afecta dezvoltarea economică a zonei euro şi exporturile americane către această regiune", a declarat Dennis Lockhart, directorul general al Fed din Atlanta, citat de publicaţia franceză Le Monde. UE este cea mai mare piaţă de export pentru produsele americane, a subliniat el.

Lockhart consideră, totodată, că turbulenţele din Grecia ar putea determina investitorii să caute refugiu sub protecţia dolarului, în detrimentul euro, ceea ce va duce la aprecierea monedei SUA şi, în acest context, la diminuarea competitivităţi exporturilor americane.

În plus, este posibil ca problemele bugetare ale statului elen să creeze un şoc pe pieţele financiare, care se poate propaga în sistemul bancar sau se poate manifesta sub forma unei retrageri generale a investitorilor de pe piaţa datoriilor din SUA, a indicat directorul Rezervei Federale.

Şefii de state şi de guverne din UE se vor reuni joi şi vineri pentru a discuta problema Greciei, stat împovărat de datorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici