Criza din Ucraina va accelera pregătirile pentru adoptarea euro de către Polonia

Criza din Ucraina va accelera pregătirile Poloniei pentru adoptarea euro, a declarat joi ministrul Afacerilor Externe al acestei ţări, Radoslaw Sikorski.

213 afișări
Imaginea articolului Criza din Ucraina va accelera pregătirile pentru adoptarea euro de către Polonia

Criza din Ucraina va accelera pregătirile pentru adoptarea euro de către Polonia (Imagine: Shutterstock)

"Evenimentele care au loc în Ucraina ne vor mobiliza să accelerăm integrarea în zona euro", a afirmat ministrul, la prezentarea în Parlament a priorităţilor politicii externe poloneze.

El a arătat că eventuala decizie de adoptare a monedei unice va avea nu doar un caracter financiar şi economic, dar şi o dimensiune politică, legată de securitate.

Solidaritatea între membrii zonei euro este respectată fără ezitare, întrucât riscurile la adresa unei ţări provoacă automat turbulenţe în toate celelalte state, a spus Sikorski.

"În prezent, în faţa unei situaţii internaţionale complicate, este în interesul nostru să creăm o interdependenţă între Polonia şi celelalte state UE", a explicat oficialul.

Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, este cea mai mare economie în rândul fostelor state comuniste membre ale Uniunii Europene.

Autorităţile de la Varşovia nu au stabilit o dată exactă pentru aderarea la euro, dar vor ca până în 2015 să fie respectate toate criteriile de la Maastricht necesare pentru adoptarea monedei unice.

Între timp, pentru a putea renunţa la moneda naţională, zlotul, Polonia trebuie să amendeze Constituţia, măsură care nu beneficiază de susţinerea unanimă a politicienilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici