Criza externă afectează în special sectorul construcţiilor şi al dezvoltărilor imobiliare

Criza internaţională va afecta şi economia românească, mai ales domeniile cu grad ridicat de îndatorare, cele mai expuse fiind sectorul construcţiilor şi al dezvoltărilor imobiliare, ceea ce ar putea să afecteze creşterea economică, apreciază reprezentanţii oamenilor de afaceri din România.

95 afișări
Imaginea articolului Criza externă afectează în special sectorul construcţiilor şi al dezvoltărilor imobiliare

Criza externă afectează în special sectorul construcţiilor şi al dezvoltărilor imobiliare

"În contextul crizei mondiale, trebuie să lansăm o dezbatere publică despre sectoarele care sunt afectate şi cum le vom salva. Dezvoltatorii imobiliari, firmele de construcţii şi toate domeniile în care există un grad ridicat de îndatorare", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.

El a arătat că guvernul ar trebui să caute soluţii pentru a sprijini aceste sectoare şi nu să se gândească să adopte măsuri de sprijinire a bursei.

"În loc de soluţii pentru aceste sectoare, avem reacţii aiurite, de sprijin a bursei, în condiţiile în care piaţa de capital este o soluţie marginală în România", a precizat Pogonaru.

În opinia sa, dezvoltatorii imobiliari se confruntă cu mai multe probleme, printre care cele mai grave fiind scumpirea materiilor prime, a costului cu forţa de muncă şi, mai nou, a creditelor.

"Sunt dezvoltatori care au finanţare proprie de 20%, au întârzieri la vânzarea locuinţelor şi aleargă acum după bani din bancă în bancă. Sigur vor fi câştigătoare proiectele care sunt amplasate în zone bune, celelalte nu", a mai spus Pogonaru, adăugând că alte sectoare afectate de criza de lichidităţi de la nivel mondial sunt textilele şi, în general, sectoarele care lucrează cu marjă de profit redusă.

La rândul său, Monica Tatoiu, membru al AOAR şi directorul general al Oriflame România, a arătat că pe lângă dezvoltatori şi constructori, toate firmele conexe acestor activităţi au probleme cu afacerile.

"Firmele de materiale de construcţii, de amenajări interioare şi toate cele care activează în sectoare de interfaţă în construcţii au înregistrat scăderea cifrei de afaceri", a spus Tatoiu.

Reducerea activităţii în domeniul construcţiilor ar putea să afecteze creşterea economică, acest sector fiind unul dintre motoarele avansului PIB.

"Aparent economia românească merge. Merge însă ca o maşină cu patru roţi, dintre care una merge foarte repede - PIB-ul, o altă roată se ţine după prima - investiţiile, iar celelalte două nu funcţionează, dar trag în jos performanţele economice - datoria externă şi deficitul de cont curent", a spus Constantin Boştină, vicepreşedintele AOAR.

Boştină a precizat că România are nevoie de o creştere economică anuală cu 4 puncte procentuale peste media Uniunii Europene pentru a fi competitivă pe piaţa unică.

"Amortizarea şocului crizei asupra economiei româneşti poate veni de la multinaţionale care s-au adaptat situaţiei şi s-au orientat spre pieţe care încă merg. Problema vine însă de la firmele mici şi mijlocii care nu au bani de promovare pe aceste pieţe", a mai adăugat preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici