Croitoru: România ar putea să atragă 2 mld. euro din vânzarea unor participaţii la companii de stat

România ar putea să atragă circa două miliarde de euro din vânzarea unor pachete de acţiuni deţinute la o serie de companii, statul putând rămâne acţionar majoritar după aceste tranzacţii, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

22 afișări
Imaginea articolului Croitoru: România ar putea să atragă 2 mld. euro din vânzarea unor participaţii la companii de stat

Croitoru: România ar putea să atragă 2 mld. euro din vânzarea unor participaţii la companii de stat (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Din calculele mele, România ar putea să atragă circa două miliarde de euro din vânzarea unor părţi dintr-o serie de companii deţinute de stat, iar în urma acestei vânzări statul ar putea chiar să rămână majoritar", a spus Croitoru, la un seminar pe teme energetice.

La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că intrările de capital străin reprezintă pilonul principal pentru reluarea creşterii economice.

"Vrem să încurajăm piaţa de capital, pentru că intrările de capital străin reprezintă pilonul principal pentru reluarea creşterii economice", a afirmat Videanu.

Guvernul a decis la începutul lunii august începerea procedurilor de vânzare la bursă a 9,84% din acţiunile statului la OMV Petrom (SNP), precum şi a unor pachete minoritare din acţiunile deţinute la companiile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz, la care va derula o ofertă publică secundară.

Statul va vinde pe bursă 9,84% din acţiunile deţinute la Petrom şi câte un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

Ofertele publice de vânzare vor fi derulate de intermediari selectaţi prin licitaţie, ţinând seama de criterii de calitate şi cost ale serviciilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici