Croitoru: România trebuie să limiteze prin Constituţie datoria publică

România trebuie să găsească un echilibru mai bun în politica fiscală şi să limiteze prin Constituţie datoria publică, mai curând decât deficitul, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

187 afișări
Imaginea articolului Croitoru: România trebuie să limiteze prin Constituţie datoria publică

Lucian Croitoru (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Trebuie găsit un mai raport mai bun între reguli şi discreţie, care să fie introdus în Constituţie. Nu nivelul deficitului trebuie captat în Constituţie, ci nivelul datoriei", a spus Croitoru la Romania Financial Forum, eveniment organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

El arătat că actuala criză este cel mai bun moment pentru România pentru a continua şi în politica fiscală reforma începută în anii '70, prin care politica monetară a fost mutată de sub controlul politicienilor.

Potrivit lui Croitoru, supraîndatorarea statelor s-a produs ca urmare a căderii decidenţilor în capcana anticipaţiilor, a faptului că autorităţile preferă să acţioneze, ducând la extrem intervenţiile şi amplificând ciclurile economice.

"Această capcană a apărut după criza din 1929-1933 şi de principiu se perpetuează, pentru că există o relaţie specială între public şi Guvern. Această relaţie specială vine de la faptul că publicul răsplăteşte acţiunea. Chiar dacă inacţiunea nu ar fi avut consecinţe negative, publicul ar fi răsplatit acţiunea. Hazardul moral nu este pedepsit, dar un Guvern care nu acţionează este pedepsit. Din acest motiv, statul maximizează întotdeauna intervenţia. Asta explică de ce s-a acţionat în anumite direcţii", a explicat Croitoru.

Oficialul BNR a arătat că actuala criză este suficient de puternică să schimbe raportul între reguli şi "discreţie" în politica fiscală, ceea ce va determina în final ca ciclurile economice să nu mai aibă amplitudini atât de mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici