Culturile energetice nu vor mai beneficia de subvenţii în 2010

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat, joi, că, începând cu anul 2010, nu se mai acordă subvenţii pentru culturile energetice în cadrul schemelor de plăţi pe suprafaţă.

117 afișări
Imaginea articolului Culturile energetice nu vor mai beneficia de subvenţii în 2010

Culturile energetice nu vor mai beneficia de subvenţii în 2010 (Imagine din arhivă; Cristina Nichituş/Mediafax Foto)

"În 2009, CE a luat decizia de a renunţa la acordarea sprijinului financiar pentru culturi energetice având în vedere faptul că obiectivul pentru care a fost introdus acest sprijin, respectiv creşterea suprafeţelor cultivate cu plante de acest tip, a fost atins mai repede decât se preconizase anterior", se arată într-un comunicat al MADR.

Potrivit ministerului, în regulamentul CE nr. 73/2009 se precizează că "datorită unor evoluţii recente din sectorul bioenergiei şi, în special cererii mari de produse din acest sector pe piaţa internaţională şi introducerii de obiective obligatorii pentru 2020 pentru cota parte din bioenergie în total combustibil, nu mai există suficiente motive pentru a acorda ajutor specific pentru culturile energetice".

Sprijinul pentru culturile energetice s-a acordat până în anul 2009 inclusiv, tuturor fermierilor din statele membre care au încheiat contracte cu producătorii de biocarburanţi, colectori sau prim procesatori şi au preluat cantităţile contractate în vederea obţinerii de energii alternative. La nivelul UE, plata maximă a fost stabilită la 45 euro/hectar în limita unui plafon maxim de 2 milioane hectare.

La nivelul României, în anul 2007 s-au acordat aceste plăţi pentru o suprafaţă totală de circa 22.000 hectare, în valoare totală de aproximativ 682.519 euro. Pentru anul 2008, suprafaţa a fost de circa 32.650 de hectare, cu o valoare totală de 1.470.000 euro, iar pentru anul 2009, plăţile sunt în curs de acordare, suprafaţa determinată fiind de 69.509 hectare cu o valoare totală de aproximativ 3,128 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici