Cum s-a asigurat Steve Jobs că averea sa nu va fi făcută publică după moarte

Steve Jobs şi soţia sa au plasat în 2009 cel puţin trei proprietăţi în trust-uri (administrare privată, n.r.), strategie prin care cofondatorul Apple a încercat să se asigure că averea şi succesiunea nu vor fi făcute publice după moarte.

7377 afișări
Imaginea articolului Cum s-a asigurat Steve Jobs că averea sa nu va fi făcută publică după moarte

Steve Jobs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Transferurile de proprietate au avut loc în timpul unui concediu medical din 2009, potrivit înregistrărilor publice ale tranzacţiilor.

Plasarea averii în trust se face printr-un contract care dă activele în încredinţare unei persoane sau firme specializate, în baza unor condiţii stricte, beneficiarul păstrând drepturile de exploatare şi orice alte venituri sau profituri aduse de respectivele proprietăţi.

Considerat unul dintre cei mai de seamă inovatori în domeniul computerelor, industria muzicală şi sectorul comunicaţiilor mobile, Jobs a murit miercuri, la vârsta de 56 de ani, după o luptă îndelungată cu cancerul.

Nu se ştie dacă Jobs a plasat în trust-uri similare şi alte active, precum acţiunile deţinute la Apple şi Walt Disney, însă procesul de succesiune ar putea rămâne în totalitate secret dacă a luat astfel de măsuri.

Plasarea acţiunilor şi a proprietăţilor imobiliare în trust-uri poate minimiza taxele pe avere în urma decesului, şi poate în acelaşi timp preveni dezvăluirea publică a averii în tribunal, potrivit unui avocat din San Francisco specializat în trusturi şi administrarea averii.

"Dacă a făcut totul aşa cum trebuie, detaliile ar putea să nu fie aflate niciodată", comentează acesta.

Averea lui Jobs a fost estimată în septembrie de Forbes la 7 miliarde de dolari, cea mai mare parte fiind constituită din acţiuni la Walt Disney şi Apple.

Jobs şi soţia sa, Laurene, deţin de câţiva ani o casă în Palo Alto, California, şi alte două proprietăţi în apropiere. În martie 2009, în timpul unui concediu medical îndelungat, Jobs şi Laurene au transferat drepturile de proprietate pentru cele trei active către două trusturi.

Legislaţia statului California impune ca testamentele să fie depuse la tribunal la cel mult 30 de zile după deces, însă surse din avocatură susţin că acest termen este rareori respectat. În plus, documentul ar putea conţine foarte puţine informaţii dacă Jobs şi-a plasat toate activele în trust-uri, potrivit unui alt avocat specializat în astfel de chestiuni.

Astfel, testamentul ar putea preciza doar că averea este încredinţată unui trust, care se va ocupa de succesiune în spatele uşilor închise, potrivit avocaţilor.

Steve Jobs are circa 5,4 milioane de acţiuni Apple, care valorează peste 2 miliarde de dolari, şi 138 de milioane de acţiuni Walt Disney, în valoare de circa 4,5 miliarde de dolari.

Jobs a primit de la Apple un salariu simbolic de numai un dolar pe an, fiind compensat mai mult în acţiuni şi drepturi de achiziţie, dar ocupa un scaun şi în consiliul director al Disney.

Urmaşii săi sunt sora, soţia şi cei patru copii, dintre care o fată dintr-o relaţie anterioară căsătoriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici