Cumpărătorii oferă preţuri şi cu 70% mai mici decât cele cerute pe piaţa imobiliară

Preţurile oferite de potenţialii cumpărători de pe piaţa imobiliară sunt şi cu 70% mai reduse faţă de cele solicitate de proprietari, iar în aceste condiţii pe segmentul rezidenţial, de la începutul anului, oferta de apartamente scoase la închiriere a crescut cu 40%, estimează EuroMetropola.

19 afișări
Imaginea articolului Cumpărătorii oferă preţuri şi cu 70% mai mici decât cele cerute pe piaţa imobiliară

Cumpărătorii oferă preţuri şi cu 70% mai mici decât cele cerute pe piaţa imobiliară (Imagine: Mediafax Foto)

"Majoritatea cumpărătorilor sau celor care tatonează piaţa imobiliară se orientează acum numai către oportunităţi. Nimeni nu mai vrea să cumpere la «preţul zonei», ci numai la «preţ de criză», care se traduce printr-un preţ aspru negociat, uneori până aproape de preţul de cost", se arată într-un comunicat al firmei imobiliare EuroMetropola.

Consultanţii firmei apreciază că indiferent dacă este vorba despre vânzări rezidenţiale, industriale, terenuri sau închirieri rezidenţiale, birouri sau spaţii comerciale, sub pretextul că "e criză", toţi clienţii negociază foarte dur şi fac oferte de preţ chiar şi cu 70% mai mici decât cererea iniţială.

"Pentru că perioada de aşteptare de la listarea unei proprietăţi până la vânzarea sau închirierea ei s-a mărit considerabil comparativ cu 2007-2008, proprietarii acceptă cu mai mare uşurinţă negocierea, uneori şi până la jumătate din preţul cerut, constrânşi de alte obligaţii financiare. În aceste condiţii, nu e de mirare că numărul apartamentelor scoase la închiriere a crescut cu 40% de la începutul anului, iar rândurile celor care refuză să mai vândă se îngroaşă tot mai tare", se menţionează în comunicat.

În alte condiţii de piaţă, consultanţii firmei precizează că negocierea mergea până la 20%, însă de când nu mai există un preţ al pieţei, cumpărătorii încearcă să forţeze şi mai mult mâna proprietarilor.

"Preţurile se mai calmează, însă nu vor mai scădea foarte mult. Din păcate cei care îşi doresc o scădere dramatică a preţurilor, mânaţi de interesele personale, nu-şi imaginează că aceasta ar putea duce la un colaps al pieţei construcţiilor, a celei financiare. Preţurile trebuie să stagneze la un anumit nivel care să releve calitatea construcţiei, anul de construcţie, finisajele, amplasamentul şi celelalte avantaje", se menţionează în comunicat.

Consultanţii imobiliari apreciază că există proprietăţi în Bucureşti, care şi înainte de criză stăteau de 1-2 ani în piaţă fără să se vândă, din cauza că preţul cerut nu se justifica nici măcar într-o perioadă în care nimic nu părea greu de vândut. Este cazul mai multor terenuri din zone precum Calea Victoriei, Floreasca, Dorobanţi, dar şi a unor vile interbelice din Primăverii şi Dorobanţi, ai căror proprietari refuzau orice formă de negociere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici