Cursul a coborât sub 4,21 lei/euro spre finalul şedinţei, în linie cu evoluţia valutelor din regiune

Moneda naţională s-a apreciat mai puternic spre sfârşitul şedinţei interbancare de luni, iar cotaţiile au coborât sub 4,21 lei/euro, pe fondul unui sentiment global pozitiv, în care valutele ţărilor din regiune afişau creşteri, iar bursele europene au trecut pe plus.

5 afișări

În jurul orei 16:30, operaţiunile se perfectau la 4,2080 - 4,2095 lei/euro, mai jos faţă de nivelul de vineri seară, când moneda europeană era cotată la 4,2160 - 4,2185 lei.

În debut, băncile schimbau euro cu 4,2150 - 4,2175 lei. În prima parte a şedinţei, paritatea a atins un minim de 4,2115 lei/euro, după care cotaţiile s-au întors aproape de 4,2150 lei/euro.

În a doua parte a zilei de tranzacţionare, cotaţiile au coborât treptat până la un minim de 4,2055 lei/euro, în linie cu regiunea.

Potrivit dealerilor, valutele din regiune afişau câştiguri mai mari în raport cu euro, la ora transmiterii ştirii, zlotul câştigând 0,55%, iar forintul 0,8%, într-un context global îmbunătăţit. Marile burse europene au deschis şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere cu 0,2%, însă spre sfârşitul zilei acestea consemnau avansuri de până la 1,3%.

BNR a publicat luni un curs de referinţă cu 0,11 bani mai mare, de la 4,2139 lei/euro la 4,2150 lei/euro. Leul a continuat să se aprecieze în raport cu dolarul, iar cursul oficial a coborât cu 0,91bani, la 3,0489 lei/dolari, reprezentând un nou minim din 5 noiembrie. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,0403 lei/dolar.

Potrivit dealerilor, evoluţia leului a fost susţinută şi de radamentele mai mari de pe piaţa interbancară. Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au urcat de la 5,51 - 6,01% la 6,03 - 6,53%. Randamentele cu scadenţa la o săptămână se situau la acelaşi nivel, 6,03 - 6,53%.

În acest context, BNR a realizat luni o operaţiune de tip repo, prin intermediul căreia a injectat 2,18 miliarde de lei în piaţa interbancară, la o dobândă de 6,25%, egală cu rata dobânzii de politică monetară. BNR nu a mai realizat operaţiuni repo în ultimele 12 luni.

Potrivit dealerilor surplusul de lichiditate din piaţă a fost "secat" de vânzările de valută realizate indirect de banca centrală în ultima perioadă pentru aprecierea leului, mai ales într-un moment în care băncile au nevoie de fonduri pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici