Cursul a închis sub 4,28 lei/euro

Moneda naţională şi-a continuat tendinţa ascendentă începută în prima parte a şedinţei, iar cursul de schimb a închis sub nivelul de 4,28 lei/euro, evoluţie susţinută de anunţul privind împrumutul de la FMI.

18 afișări
Imaginea articolului Cursul a închis sub 4,28 lei/euro

Cursul a închis sub 4,28 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)

La ora 16:30, băncile afişau cotaţii de 4,2750-4,2800 lei/euro, cu circa doi bani sub nivelul de la închiderea şedinţei precendente, de 4,2935 - 4,2960 lei/euro.

"Leul a început să se aprecieze faţă de euro din timpul discursului FMI, spre deosebire de valutele ţărilor din regiune, care se depreciau uşor. Ulterior, şi celelalte valute s-au întărit în raport cu euro, influenţate de deprecierea dolarului, în urma declaraţiilor secretarului Trezoreriei americane, Timothy Geithner, care a precizat că e deschis la propunerea chinezilor de a înlocui dolarul, ca monedă de referinţă pentru constituirea rezervelor internaţionale de valută, cu un sistem global controlat de FMI", a declarat dealerul unei bănci.

Primele transferuri de miercuri s-au realizat la 4,2940 - 4,2970 lei/euro, iar în prima oră cursul a urcat uşor, pe fondul sentimentului negativ existent în regiune, iar în jurul orei 10:10 s-a apropiat de 4,3 lei/euro.

Iniţial, leul nu a fost influenţat de ştirea privind împrumutul de la FMI, însă, în timpul conferinţei de presă susţinute de oficialii FMI cursul a început să scadă şi a atins un minim de 4,2760 - 4,2780 lei/euro, cu mai mult de doi bani sub nivelul consemnat după prima oră de tranzacţionare.

Ulterior, moneda naţională şi-a menţinut tendinţa de apreciere, iar spre finalul şedinţei, cursul a atins minimul zilei de 4,2750 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a calculat miercuri o rată de referinţă de 4,2838 lei/euro, în scădere cu 0,86 bani faţă de nivelul de marţi. Leul s-a apreciat uşor şi în faţa dolarului american, iar BNR a afişat o referinţă de 3,1693 lei/dolar, în coborâre cu 0,11 bani faţă de cea de marţi.

România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială (BM) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

FMI va pune la dispoziţia Guvernului fonduri de 12,95 miliarde euro, Uniunea Europeană urmând să contribuie cu cinci miliarde euro după un aviz favorabil din partea Comisiei Europene şi Consiliului European. BM va pune la dispoziţia României un miliard de euro, iar BERD, alături de alte instituţii financiare internaţionale, va acorda un miliard de euro.

Băncile comerciale au afişat, miercuri, dobânzi de 13,56 - 14,33% pentru depozitele cu scadenţa la o zi, în scădere faţă de nivelurile din ziua anterioară, de 13,94% şi 15,01%. Pentru plasamentele la o săptămână, ratele de dobândă se situează la 13,77 - 14,99%, peste cotele de marţi, de 13,99% - 15,53%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici