Cursul BNR a coborât la un nou minim al anului

Cursul de schimb a închis şedinţa interbancară de luni la 3,5040 - 3,5070 lei/euro, nivel în imediata apropiere a celui de vineri, după ce în cursul zilei a spart pentru scurt timp pragul de 3,5 lei/euro, ca urmare a anunţului BNR de revizuire în urcare a prognozei privind inflaţia din 2008 şi 2009.

17 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a coborât la un nou minim al anului

Cursul a spart pragul de 3,5 lei/euro

Primele tranzacţii de luni au fost realizate la 3,5070 - 3,5100 lei/euro, cotaţiile fiind în imediata apropiere a celor de la finele şedinţei de vineri, de 3,5060 - 3,5100 lei/euro.

După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat revizuirea în urcare a prognozei privind inflaţia din 2008 şi 2009, leul s-a apreciat faţă de euro şi cursul de schimb a spart pragul de 3,5 lei/euro.

Paritatea cea mai redusă la care au fost realizate tranzacţiile a fost de 3,4960 - 3,4990 unităţi, în timp ce maximul a fost înregistrat la deschiderea zilei.

La închiderea şedinţei interbancare locale, monedele din regiune erau în staţionare comparativ cu euro, singura excepţie fiind forintul, care înregistra o uşoară depreciere.

"În timpul declaraţiilor guvernatorului Băncii Naţionale a României, investitorii au fost agitaţi, iar cursul de schimb a început să coboare, spărgând pragul de 3,5 lei/euro, în timp ce valutele din regiune s-au depreciat uşor. Revizuirea prognozei privind inflaţia poate duce la o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară, operaţiune care face leul o monedă foarte atractivă pentru investitori. Cu toate acestea, volumele tranzacţionate au fost sub media unei şedinţe normale, în lipsa investitorilor străini", a afirmat dealerul unei bănci.

În aceste condiţii, cursul de referinţă anunţat de BNR a scăzut luni la 3,5010 lei/euro, la un nou minim al anului.

O rată inferioară celei de luni a fost stabilită de BNR la 24 decembrie 2007, când paritatea leu/euro a fost de 3,4673 unităţi.

Comparativ cu rata anunţată vineri de banca centrală, de 3,5171 lei/euro, cursul calculat în şedinţa de luni este mai redus cu 1,61 bani.

Aprecierea leului a fost marcată şi comparativ cu dolarul american, referinţa BNR scăzând cu 1,11 bani, la 2,2477 lei/dolar faţă de paritatea de vineri, când un dolar a fost cotat la 2,2588 lei.

BNR a revizuit, luni, în creştere prognoza privind inflaţia din 2008 şi 2009, de la 6% la 6,6%, respectiv de la 3,5% la 4,2%.

Totodată, guvernatorul a arătat că nu exclude riscul ca deficitul bugetar să ajungă spre nivelul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), având în vedere că acest an este unul electoral.

Cursul de referinţă anunţat de banca centrală a fost vineri la 3,5171 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici