Cursul coboară sub 3,6 lei pentru un euro, la închiderea şedinţei

Moneda naţională s-a apreciat semnificativ în ultima parte a şedinţei de luni, cursul coborând la 3,5885 lei/euro, ajutat de apetitul în creştere pentru valutele emergente din partea investitorilor străini, în urma deciziei Băncii Centrale Europene (BCE) de majorare a dobânzii de referinţă.

12 afișări
Imaginea articolului Cursul coboară sub 3,6 lei pentru un euro, la închiderea şedinţei

Cursul coboară sub 3,6 lei pentru un euro, la închiderea şedinţei (Imagine: Mediafax/AFP)

La închiderea şedinţei, rata de schimb se situa la 3,5910-3,5930 lei/euro, cu circa doi bani mai jos comparativ cu închiderea de vineri, de 3,6135-3,6150 lei/euro.

Primele tranzacţii de luni au fost operate la 3,6070 - 3,6100 lei/euro, iar spre finalul şedinţei de tranzacţionare cotaţiile au atins un minim de 3,5885 lei/euro.

"Leul a mers în linie cu valutele din regiune, acest trend începând de joi, în urma publicării datelor privind evoluţia pieţei forţei de muncă din SUA şi deciziei BCE de majorare a dobânzii de referinţă", a afirmat un dealer.

BCE a majorat joi rata de referinţă a dobânzilor la euro, pentru prima oară în peste 12 luni, cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, cu scopul de a reduce inflaţia, iar declaraţiile preşedintelui băncii au redus aşteptările unei noi majorări a dobânzii cheie.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, o rată de referinţă de 3,6066 lei/euro, în scădere cu 0,73 bani comparativ cu nivelul afişat vineri. Pentru moneda americană, banca centrală a calculat un curs de 2,3035 lei/dolar, cu 014 bani peste cotaţia de referinţă de la finele săptămânii trecute.

Băncile comerciale au afişat, luni, dobânzi de 9,73 - 10,23% pentru plasamentele pe o zi şi de 9,89 - 10.39% la depozitele pe o săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici