Curtea de Apel Bucureşti respinge irevocabil cererea de înfiinţare a companiei Hidroenergetica

Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil cererea Hidroelectrica de înregistrare a proiectului de divizare a societăţii şi de fuziune în vederea constituirii companiei naţionale Hidroenergetica.

110 afişări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti respinge irevocabil cererea de înfiinţare a companiei Hidroenergetica

Curtea de Apel Bucureşti respinge irevocabil cererea de înfiinţare a companiei Hidroenergetica

Tribunalul Bucureşti a respins, în decembrie 2010, proiectul dedivizare a societăţii Hidroelectrica şi de fuziune în vedereaconstituirii CN Hidroenergetica, apreciind că fuziunea societăţilordin energie, concomitent cu divizarea SC Hidroelectrica SA, nupoate avea loc.

Decizia a fost contestată de societatea Hidroelectrica la Curteade Apel Bucureşti, care în 14 aprilie a respins recursul, rămânândirevocabilă decizia pronunţată de Tribunalul Capitalei.

În luna martie, Curtea de Apel Bucureşti a respins şi cererea deînregistrare a proiectului de fuziune în vederea constituiriicompaniei naţionale Electra, şi această decizie fiindirevocabilă.

Ministerul Economiei şi companiile implicate în procesul deformare a societăţii energetice naţionale Electra anunţau atunci căvor contesta decizia Curţii de Apel privind respingerea înfiinţăriiacesteia.

Federaţia Hidrosind arată, duminică, într-un comunicat de presă,că în deciziile pronuntaţe, instanţele de judecată "au împărtăşitcriticile sindicatelor cu privire la nelegalitatea proiectelor atâtîn ceea ce priveşte nerespectarea dispoziţiilor imperative alelegii societăţilor comerciale, prin prisma încercării nelegale aGuvernului de a diviza Hidroelectrica concomitent cu înfiinţareaprin proceduri de fuziune a două noi companii, cât şi în ceea cepriveşte neevidenţierea corectă, în conţinutul proiectelor, aelementelor de activ şi pasiv ce ar fi urmat să compună patrimoniulcelor două noi societăţi".

"În atare situaţie, cele două mari companii energeticepropuse de actualul guvern nu vor mai lua fiinţă, actualul proiectde restructurare a sistemului energetic fiind irevocabildesfiinţat", susţin sindicaliştii Hidrosind.

Ministerul Economiei nu renunţă la ideea înfiinţării celor douăsocietăţi energetice naţionale şi evaluează soluţii alternativeprecum crearea unor complexuri mixte care să includă producători deenergie şi cărbune, declara, în 7 aprilie, Alexandru Săndulescu,director în Direcţia de Energie a instituţiei.

"Ministerul este în continuare doritor să facă Electra şiHidroelectrica. Nu este vina ministerului că nu s-au făcut, cauzaeste blocarea lor în instanţă. Asta nu înseamnă că proiectul stă peloc. Până la finele anului trebuie să venim cu soluţii alternative,aşa cum ne-am angajat în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional(FMI)", afirma Săndulescu, prezent la un seminar organizat deZiarul Financiar.

El adăuga că, spre exemplu, Ministerul Economiei, Comerţului şiMediului de Afaceri (MECMA) ia în calcul formarea unui complexenergetic format din cele trei complexuri energetice din Oltenia şiSocietatea Naţională a Lignitului şi a altui complex compus dinCompania Naţională a Huilei şi cele două termocentrale cărora lelivrează cărbune, respectiv Deva şi Paroşeni.

"În cazul primului complex există la nivelul ministerului ounitate de opinii. În cazul celui de-al doilea complex încă sepoartă discuţii. Aceste două proiecte sunt privite de minister capaşi intermediari în crearea Electra şi Hidroenergetica", precizaSăndulescu.

Directorul din MECMA mai arăta că dacă nu se vor face cele douăsocietăţi, soluţia unor oferte publice primare pentruHidroelectrica şi Nuclearelectrica "este absolut aplicabilă".Totodată, din Termoelectrica urmează să fie separate activeleviabile, iar acele grupuri care produc şi energie termică nu artrebui închise.

Săndulescu a adăugat că ministerul va lansa "în curând" îndezbatere publică proiectul de revizuire a strategiei energetice,proiect care mai are nevoie de aprobarea conduceriiinstituţiei.

Cererile de înfiinţare a companiilor Electra şi Hidroenergeticaau fost contestate în instanţă de Fondul Proprietatea, care deţineacţiuni la cele mai multe dintre societăţile vizate pentru a fiincluse în acest plan de reorganizare, de sindicate şi firmeprivate.

Electra trebuia să încorporeze Nuclearelectrica, termocentraleleTurceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şiSocietatea Naţională a Lignitului Oltenia. În Hidroenergeticatrebuiau să fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva şiElectrocentrale Bucureşti, o parte a Companiei Naţionale a Huileişi restul activelor hidroenergetice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici