Curtea de Apel obligă ANRE să plătească GDF Suez despăgubiri de 291 milioane de lei. ANRE va face recurs

Curtea de Apel Bucureşti a obligat ANRE să plătească distribuitorului de gaze GDF Suez despăgubiri de 291 milioane lei, reprezentând costuri nerecuperate, autoritatea de reglementare urmând să facă însă recurs la această decizie.

165 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel obligă ANRE să plătească GDF Suez despăgubiri de 291 milioane de lei. ANRE va face recurs

Curtea de Apel obligă ANRE să plătească GDF Suez despăgubiri de 291 mil. lei; ANRE va face recurs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prin senţinţa civilă 1173/24.04.2015, pronunţată în dosarul 3874/2/2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus următoarele: Respinge capetele de cerere privind obligarea ANRE la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale şi obligarea ANRE la emiterea unui ordin pentru aprobarea preţurilor finale reglementate aplicabile de către G.S.E.R., pentru furnizarea reglementată de gaz natural, ca fiind rămase fără obiect. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 291.39 mil. lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat acesteia până la data de 31.12.2010", a anunţat ANRE.

Sentinţa nu a fost încă redactată, astfel că ANRE nu cunoaşte considerentele pentru care instanţa de judecată, deşi a respins capetele principale de cerere ca fiind rămase fără obiect, a decis plata despăgubirilor, potrivit comunicatului.

ANRE consideră că, prin Ordinele 31/2012 şi 22/2014 de aprobare a preţurilor reglementate prin care au fost majorate preţurile finale reglementate, GDF Suez şi-a recuperat costurile realizate şi neacoperite prin preţurile practicate şi la care se referă instanţa de judecată.

"În momentul comunicării sentinţei civile 1173/24.04.2015, ANRE va formula recurs împotriva acestei hotărâri", mai arată autoritatea de reglementare.

GDF Suez Energy România, din grupul francez GDF SUEZ, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4,3 miliarde de lei (976,8 milioane de euro), în creştere cu 5% faţă de 2013, însă profitul net al companiei a scăzut cu 1%, la 443,1 milioane de lei (99,8 milioane de euro).

Afacerile companiei au fost susţinute anul trecut de creşterea cu 7% a vânzărilor de gaze naturale, ca urmare a majorării tarifelor de distribuţie, dar au fost trase în jos de scăderea cu 23% a vânzărilor de energie electrică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici