Curtea Supremă a Statelor Unite a avizat vânzarea Chrysler către Fiat

Curtea Supremă a Statelor Unite a avizat, marţi, vânzarea constructorului auto falimentar Chrysler către grupul italian Fiat, respingând cererea unor fonduri de pensii de a încetini procesul de reorganizare a companiei americane.

20 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă a Statelor Unite a avizat vânzarea Chrysler către Fiat

Curtea Supremă a Statelor Unite a avizat vânzarea Chrysler către Fiat (Montaj foto)

Casa Albă a salutat decizia, considerată o victorie pentru administraţia Obama, care gestionează restructurarea Chrysler sub protecţia falimentului şi a decis vânzarea principalelor active ale companiei către un consorţiu format din Fiat, un trust controlat de sindicatele angajaţilor din industria auto şi autorităţile locale ale statelor canadiene care găzduiesc uzine ale concernului american.

Fondurile de pensii contestă viteza accelerată a procesului de restructurare şi susţin că vânzarea Chrysler ar aduce beneficii ilegale creditorilor care au susţinut compania prin instrumente nesecurizate înainte de satisfacerea obligaţiilor către creditorii care deţin creanţe securizate.

Totodată, fondurile de pensii consideră că planurile Chrysler reprezintă "o reorganizare ilegală" şi că Trezoreria şi-a depăşit atribuţiile legale prin acordarea de pachete de ajutoare financiare pentru salvarea constructorului auto de la faliment, deşi Congresul avizase alocarea aceloraşi bani pentru susţinerea băncilor.

Secretarul general al Trezoreriei statului Indiana, Richard Mourdock, s-a declarat "dezamăgit" de verdictul Curţii Supreme, avertizând într-un comunicat asupra efectelor hotărârii asupra pieţelor de capital.

Reprezentanţii Chrysler au refuzat să comenteze informaţiile, însă surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Reuters că grupul vrea să încehie acordul de vânzare în dimineaţa zilei de miercuri.

Administraţia SUA doreşte reorganizarea rapidă a Chrysler, ieşirea din faliment şi reintrarea pe piaţă ca o companie competitivă, care să facă faţă noilor condiţii din industria auto.

Potrivit analiştilor, decizia favorabilă Chrysler a Curţii Supreme reprezintă "o veste bună" pentru gigantul General Motors (GM), care a adoptat o strategie similară pentru restructurarea sub protecţia falimentului, sprijinită de guvern.

Autorităţile americane au alocat fonduri totale de 62 miliarde de dolari (12 miliarde pentru Chrysler, respectiv 50 miliarde pentru GM) pentru reorganizarea celor doi constructori auto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici