Dacian Cioloş propune triplarea bugetului pentru promovarea produselor agricole europene

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a prezentat, joi, un proiect de reformă a politicii de informare şi de promovare a produselor agricole şi alimentare europene, care prevede triplarea bugetului şi creşterea confinanţării UE, de la 50% la 60%, pentru anumite programe.

192 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş propune triplarea bugetului pentru promovarea produselor agricole europene

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Sub sloganul "Enjoy, it's from Europe", proiectul de reformă vizează să ajute profesioniştii din sectorul agricol să se extindă la nivel internaţional şi să sensibilizeze mai bine consumatorii cu privire la eforturile în materie de calitate a produselor, pe baza unei strategii definite la nivel european.

"Într-o lume în care consumatorii sunt mai sensibili la chestiuni legate de securitatea, calitatea şi durabilitatea modurilor de producţie alimentară, agricultorii şi întreprinderile mici sau mijlocii europene au un rol de jucat în acest sens. Sectorul agricol şi agroalimentar european este recunoscut pentru calitatea produselor sale şi pentru o respectare a normelor unică în lume. Înregistrând deja 110 miliarde de euro la export, el reprezintă un atu considerabil în vederea dinamizării creşterii şi a ocupării forţei de muncă în cadrul Uniunii Europene" a declarat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Proiectul comisarului pentru agricultură prevede o creştere semnificativă a ajutoarelor destinate acţiunilor de informare şi de promovare, în scopul consolidării competitivităţii agriculturii europene. Astfel, ajutoarele europene ar trebui să crească treptat de la 61 de milioane de euro în 2013, la 200 de milioane de euro în 2020.

Cioloş propune crearea unei strategii europene de promovare, care va permite "o mai bună direcţionare a acţiunilor de promovare".

Totodată, propunerea include o creştere a finanţării programelor care vizează "ţările terţe şi a programelor multiple (programe prezentate de către entităţi din mai multe state membre) printr-o taxă de cofinanţare mai ridicată pentru aceste două categorii: o cofinanţare de 60% din partea UE, în loc de 50%".

Comisarul european doreşte să se ajungă la o îmbunătăţire a nivelului scăzut de cunoştinţe ale consumatorilor cu privire la calităţile produselor agricole europene, în general, şi ale produselor recunoscute de sistemele europene de calitate, în special.

Proiectul, care va fi transmis Parlamentului European şi Consiliului UE, mai prevede includerea printre beneficiari a organizaţiilor de producători şi o simplificare a procedurilor administrative printr-o selecţie care, de acum încolo, să aibă loc într-o singură etapă, la Comisie, în loc de două etape, ca până acum (la nivelul statului membru şi apoi al Comisiei Europene).

Pentru facilitarea gestionării programelor elaborate în comun de entităţile mai multor state membre, Dacian Cioloş propune "un ghişeu unic" al Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici