Dan Diaconescu, noul acţionar majoritar al Oltchim: Dator la stat, cu OTV-ul în insolvenţă şi cercetat pentru spălare de bani şi evaziune

Dan Diaconescu, declarat căştigător al licitaţiei pentru Oltchim, este acţionar la trei companii care au înregistrat datorii de 2,3 milioane de euro la bugetul statului. Diaconescu, care spune că va finanţa Oltchimul, ba cu ajutorul poporului, ba prin intermediul unor investitori misterioşi, este şi proprietarul OTV, care este în plin proces de insolvenţă.

3112 afișări
Imaginea articolului Dan Diaconescu, noul acţionar majoritar al Oltchim: Dator la stat, cu OTV-ul în insolvenţă şi cercetat pentru spălare de bani şi evaziune

Dan Diaconescu, noul acţionar majoritar al Oltchim: Dator la stat, cu OTV-ul în insolvenţă şi cercetat pentru spălare de bani şi evaziune (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Din dosarul de faliment al OTV rezultă că datoriile totale ale televiziunii sunt de 6,5 milioane euro din care 600 000 euro către finanţele publice. Dan Diaconescu este cercetat de procurori pentru spălare de bani şi evaziune fiscală şi a fost trimis în judecată pentru şantaj.

Dan Diaconescu nu a utilizat în "afacerea" Oltchim niciuna din firmele la care este acţionar şi care au datorii la stat, ci a depus oferta în nume propriu.

Diaconescu a câştigat, vineri, licitaţia publică pentru pachetul de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim devenind astfel noul acţionar majoritar al combinatului. Diaconescu spune că este pregătit să investească 2 miliarde de lei în combinat, dar nu a precizat clar de unde vin banii. O analiză simplă a activităţii firmelor la care Diaconescu este acţionar ne arată că acestea nu sunt lipsite de probleme şi de datorii către stat.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Dan Diaconescu este acţionar la cinci companii: Preciziei Bussines Center, Oglinda Television, El Salt &RCP 2000, Oglinda Press, Dan Diaconescu Distribution L.D şi Ocram Televiziune, companie care deţine postul OTV. Potrivit informaţiilor publicate de site-ul ANAF, în iunie două din companiile la care Dan Diaconescu este acţionar înregistrau datorii la stat de peste 1,75 milioane euro.

Cele mai multe datorii le înregistra compania Oglinda Press, la care Diaconescu este acţionar cu 95%. Oglinda Press avea datorii totale de 7.035.582 lei, din care 7 milioane la bugetul de stat (din care 2,7 mil. lei TVA, impozit pe profit - 1 mil. lei, dobânzi şi penalităţi de 2,5 milioane de lei), 25.647 lei la pensii, 912 lei la şomaj, 9023 la sănătate.

Oglinda Television (companie disctinctă), unde Dan Diaconescu are 92% din actiuni, înregistra în iunie datorii totale către bugetul de stat de 843.571 lei, din care 500.662 lei datorii la bugetul de stat, 259.998 lei la pensii, 8.800 lei la somaj, 74.773 lei la sănătate.

La datoriile celor două companii se adaugă şi 600 000 euro pe care îi datorează Ocram Televiziune (care deţine licenţa OTV) la finanţele locale. În total, companiile la care Dan Diaconescu este acţionar au înregistrat datorii către stat în valoare de 2.350.000 euro.

Citeşte mai departe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici