Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care schimbă datele pe piaţa valutară şi interbancară

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat, joi, pentru Mediafax, motivele pentru care cursul valutar pentru euro a atins minimele istorice miercuri şi joi.

748 afișări
Imaginea articolului Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care schimbă datele pe piaţa valutară şi interbancară

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care schimbă datele pe piaţa valutară şi interbancară

Cursul valutar leu-euro a atins, joi, un nou minim istoric: 4,6764 lei, o creştere de 0,09% faţă de miercuri, în condiţiile în care cursul de schimb pentru euro a ajuns la cel mai redus nivel istoric miercuri, 4,6722 lei, o creştere de 0,11% faţă de ziua precedentă şi când a depăşit pentru prima dată nivelul de 4,67 lei.

„Am avut, în ultima perioadă a anului trecut, o anumită stabilitate a cursului, cu variaţii de 1%, maximum, între 4,62 şi 4,67. Această stabilitate a fost ca urmare a unor indicatori fundamentali îmbunătăţiţi, cum ar fi rata inflaţiei (n.red. - de 3,43%, în noiembrie, în scădere de la 4,3% în octombrie). De asemenea, am avut o anumită stabilitate, în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, vorbim de ROBOR, inclusiv de o marjă pozitivă, comparativ cu alte zone. De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care au intrat în vigoare, care schimbă datele pe cele două pieţe, atât piaţa valutară, cât şi cea interbancară, cu ROBOR, pentru că cele două pieţe sunt strâns corelate. Vedem variaţii pe ambele pieţe acum - se caută noi niveluri de echilibre, în funcţie de cererea şi oferta existente în piaţă, în noul context dat. În aceste condiţii de maximă incertitudine, rolul Băncii Naţionale este de a încerca să atenueze eventualele mişcări excesive care pot apărea pe cele două pieţe. Aceasta este funcţia Băncii Naţionale”, a explicat, joi, pentru Mediafax, Dan Suciu.

În ceea ce priveşte încercările de atenuare a mişcărilor excesive, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că instituţia nu comentează intervenţiile pe curs sau pe ROBOR.

„Obiectivul băncii, în condiţiile de reaşezare a echilibrelor şi de variaţii pe cele două pieţe, este să încercăm să atenuăm eventualele mişcări excesive - nici nu am spus că sunt. Dacă apar, ele sunt, eventual, în grija noastră. Nu dăm interval de variaţie sau nivel la care se reacţionează sau nu se reacţionează”, a detaliat Suciu.

În plus, purtătorul de cuvânt al BNR a caracterizat drept corectă poziţia PSD de miercuri seara, emisă după ce cursul leu-euro a ajuns la un minim istoric. Reprezentanţii PSD au precizat, miercuri pe Facebook, că BNR este singura care poate şi are datoria să asigure stabilitatea cursului valutar, adăugând că Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a aduce euro în economia românească.

„Opinia este corectă, până la un punct. N-am ce să spun. Evident că, în piaţă au apărut variaţii ale cursului şi pentru că am fost intrări de valută. Intrările de valută au un impact pe pieţe. N-am ce să comentez decât că, într-adevăr, Banca Naţională are rolul de a atenua eventualele excese care pot apărea”, a completat Suciu.

În postarea de pe Facebook, PSD scrie „Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească”.

„Toate intrările şi ieşirile de valută, toate cheltuielile publice care presupun tranzacţii valutare influenţează această piaţă, dar aceasta nu este o acuzaţie. Este o constatare simplă, pe care toată lumea o cunoaşte, inclusiv membrii Guvernului, dar aceasta este treaba Guvernului, să facă şi asemenea tranzacţii, când apar situaţiile sau condiţiile necesare pentru ei”, a detaliat Suciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici