Danemarca cere interzicerea maşinilor diesel şi pe benzină în Uniunea Europeană, până în 2040. Alte 10 state susţin propunerea

Danemarca, susţinută de alte 10 ţări ale Uniunii Europene, a cerut interzicerea, la nivel european, a vehiculelor diesel şi pe benzină până în 2040, pentru a combate schimbările climatice, relatează Euronews.

6632 afișări
Imaginea articolului Danemarca cere interzicerea maşinilor diesel şi pe benzină în Uniunea Europeană, până în 2040. Alte 10 state susţin propunerea

Danemarca cere interzicerea maşinilor diesel şi pe benzină în Europa, până în 2040. Alte 10 state susţin propunerea

Danemarca a făcut propunerea în cadrul unei reuniuni a miniştrilor UE de mediu desfăşurată la Luxemburg.

UE îşi propune să reducă emisiile de carbon cu 40% până în 2030, în timp ce Comisia Europeană intenţionează să le reducă la zero până în 2050, pentru a ajuta la oprirea încălzirii globale.

„Trebuie să recunoaştem că suntem presaţi de timp", a declarat ministrul danez al Climei şi Energiei, Dan Jorgensen, după reuniune.

El a spus că interzicerea autoturismelor diesel şi pe benzină va determina Comisia să propună eliminarea treptată a vehiculelor cu combustibil fosil din bloc în următoarele două decenii.

În octombrie 2018 guvernul danez a anunţat că va interzice vânzarea tuturor maşinilor cu combustibil fosili până în 2030, dar ulterior a renunţat la idee, deoarece acest lucru ar fi încălcat regulile UE.

Jorgensen a spus că, dacă UE va fi de acord cu privire la o interdicţie la nivelul întregii uniuni, ar fi bine dacă fiecare dintre ţări ar putea să pună în aplicare o astfel de măsură. „Planul A ar fi acela de a adopta o interdicţie europeană", a spus el.

Totuşi, Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria şi alte câteva ţări au sugerat că trebuie făcut mai mult pentru a opri vânzările de autovehicule second-hand din Europa de Vest către Est.

Jorgensen a spus că este important ca producătorii de automobile să fie informaţi în privinţa direcţiilor de politică ale blocului pe termen lung şi că următorul pas al Danemarcei a fost formarea unei alianţe cu cele 10 state membre care susţin propunerea sa. „Atunci cred că vor urma şi alţii”, a spus el.

Taguri:
ue,
maşini,
mediu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici