Dănescu, ARB: Dacă spunem că apare Darea în plată pentru Prima Casă, programul nu mai există

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a atenţionat, miercuri, că programul guvernamental „Prima Casă” devine nefuncţional, dacă i se va aplica Darea în plată.

1290 afișări
Imaginea articolului Dănescu, ARB: Dacă spunem că apare Darea în plată pentru Prima Casă, programul nu mai există

Dănescu, ARB: Dacă spunem că apare Darea în plată pentru Prima Casă, programul nu mai există

„Noi atenţionăm că poate genera un risc în funcţie de evoluţia discuţiei şi felul în care se pune problema pe această iniţiativă (n.red. - Legea Dării în Plată). Credem că acest produs (n.red. - creditele acordate prin programul Prima Casă) este suspendat doar prin felul în care se discută despre el astăzi”, a afirmat, miercuri, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul unui seminar.

În plus, preşedintele executiv al ARB a adăugat că în ceea ce priveşte programul Prima Casă trebuie să există motive motive de îngrijorare pentru toate părţile, nu numai pentru bănci.

„Trebuie să existe motive de îngrijorare în special pentru clienţi, pentru că sunt 250.000, de tineri în general, care şi-au luat casă prin Prima Casă şi care a fost, cândva, un produs exemplar, prin felul în care, într-o situaţie dificilă economic, România a găsit un instrument prin care statul împreună cu băncile să împartă riscurile şi să ducă mai departe creditarea în domeniu, mai ales în contextul acesta în care tinerii pleacă din ţară. Programul Prima Casă este pus între paranteze, sub semnul întrebării, dacă spunem că apare Darea în plată pentru Prima Casă. Asta înseamnă că nu mai poate fi împărţit acest risc, deci, programul nu mai există. Atunci, în primul rând, potenţialii debitori trebuie să fie îngrijoraţi, apoi băncile, apoi statul, care poate fi pus în situaţia să fie luată în discuţie voinţa sa iniţială de a co-garanta cu băncile şi în acest moment s-ar putea pune întrebarea dacă nu cumva nu mai doreşte să co-garanteze. Este o problemă foarte serioasă această potenţială întrebare”, a detaliat Dănescu.

Apărut în 2009, programul Prima Casă a avut alocat pentru acest an, cel de-al zecelea an de derulare, 2 miliarde de lei, iar, în primele opt luni ale anului, au fost acordate 16.600 de garanţii şi promisiuni de garantare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici